L'Arxiu Municipal digitalitza diverses publicacions esportives dels anys trenta

Publicacions esportives disponibles en l'Hemeroteca Digital de l'arxiu

Prensa deportiva digitalizada

Publicacions esportives disponibles en l'Hemeroteca Digital del web de l'rxiu: https://www.alicante.es/va/contenidos/hemeroteca-larxiu-municipal

La premsa esportiva va sorgir en els anys trenta del segle passat donant resposta a una demanda creixent de la població. L'auge del temps lliure es va traduir en un impuls d'aquesta mena d'entreteniment. En aqueixos anys van augmentar les competicions futbolístiques, ciclistes i atlètiques, i van sorgir nous espais per a aquestes pràctiques. La col·lecció de premsa esportiva de l'Arxiu Municipal d'Alacant es va formar gràcies a la donació de la família Navarro Olcina, molt vinculada a l'esport de la nostra ciutat. Aquest fons el componen una sèrie de publicacions periòdiques així com programes de mà i cartells d'aquesta temàtica.

 

Alicante Deportivo era una publicació setmanal que es va editar entre 1932 i 1933, dirigida per José Miralles. En les seues pàgines trobem abundant informació esportiva encara que també inclou notícies d'altres espectacles com els taurins i els de la festa de les Fogueres de Sant Joan. El futbol ocupa la majoria de les seues pàgines, especialment tot allò relacionat amb l'Hércules. Els seus fulls tenen un característic to blau i inclouen fotografies de Francisco Sánchez.

 

La revista Olímpico va estar dirigida per Antonio Pérez Devesa i va tenir una vida efímera el 1934. En les seues dotze pàgines trobem informació sobre el futbol i altres esports com la boxa, el ciclisme i l’hoquei, amb fotografies de Sánchez i Nieto.

 

Hércules deixa clar les seues intencions amb el seu lema: “Todo por y para nuestro Hércules”. Era de periodicitat setmanal, encara que de curta duració, a penes set números el 1934. El seu director va ser Alfredo Pérez Sáez i s'imprimia en la Imprenta Comercial, situada a la plaça de Gabriel Miró.

 

Rik-Rak és la publicació més important dedicada als esports en els anys trenta del segle passat. Entre els seus col·laboradors trobem Manuel González Santana, José Lassaletta, Juan A. Espinosa i Pedro Escartín. La redacció estava al carrer de Sagasta (actual de Sant Francesc). Tenia corresponsals a Alcoi, Cartagena, Elx i Elda. El futbol dominava les seues pàgines però també informava de ciclisme, boxa, atletisme, rem, natació i hoquei.

 

Dades extretes del llibre La prensa en la provincia de Alicante durante la Segunda República (1931-1936), coordinat per Francisco Moreno Sáez i editat per l'Institut de Cultura Juan Gil-Albert el 1994.

Informació complementària