Cartells dels Fons Documentals de l'Archiu Municipal

Carnestol 1986

El fons de cartells de l'Arxiu Municipal constituïx una rica col·lecció gràfica que comprén temes tan diversos com les festes locals, les corregudes de bous, campanyes municipals, teatre, esports, música, etc.

La sèrie més completa és la corresponent a les festes de les Fogueres de Sant Joan, que són institucionalitzades el 1928 i de les quals tenim tots els cartells originals excepte l'any 1943 del quals només es conserva el segon premi. Entre els cartellistes podem destacar Albert com l'autor més premiat amb nou primers premis, altres firmes assenyalades  són les d'Aguirre, Baeza, Oti, Blanco i el recentment desaparegut Ramón Gaya.

Les festes d'hivern i d'estiu que se celebraven a la nostra ciutat a principis del segle XX estan representades en uns cartells de grans dimensions molt característics d'eixe temps. Firmats per autors tan reconeguts com Lorenzo Aguirre, Ruano Llopis, Emilio Varela, Bañuls, etc.

No podien faltar els cartells anunciadors de les corregudes de bous, des d'un llunyà festeig del juny del 1888, que va servir per a inaugurar l' actual Plaça de Bous, amb les primeres figures de l' època "Frascuelo" i "Lagartijo"  fins a les fires més recents del segle XXI

La Setmana Santa alacantina ha servit de  rica inspiració als pintors i fotògrafs alacantins, i els diferents concursos han generat una sèrie que comprén del 1944 a l'actualitat.

En els cartells de Carnestoltes trobem interessants creacions d'autors  consagrats com Lorenzo Aguirre els anys trenta, juntament amb les obres més recents de jóvens dissenyadors que van anunciar la recuperació d'esta festa els anys huitanta del segle XX.

Les exposicions artístiques i les activitats culturals realitzades per l' Ajuntament els últims 25 anys es reflectixen en més de 300 cartells anunciadors.

També convé destacar la sèrie de Festitíteres, un dels principals festivals de titelles que se celebra al nostre país.

Altres sèries assenyalades són les d'esports teatre, música, partits polítics, festes de barris i partides i campanyes turístiques.

Els cartells estan fotografiats per tal de facilitar-ne la consulta i difusió.