Museu d'Art Contemporani d'Alacant (MACA)

Tipo de equipamiento: 
Equipaments culturalsMuseus i sales d’exposicions

El Museu d'Art Contemporani d'Alacant és un dels més transcendents projectes culturals de la ciutat, voluntat de l'Ajuntament d'Alacant, el qual hi ha compromés abundants recursos i mitjans per fer-lo realitat. Tant el projecte arquitectònic com el projecte museogràfic es van aprovar en el Ple Municipal del 4 de juny del 2002, i així es va crear el Museu d'Art Contemporani. El MACA soluciona definitivament l'escassetat d'espai al Museu de l'Assegurada per a la Col·lecció Art Segle XX i proporciona nous espais per a l'exposició permanent de les col·leccions d'art contemporani de propietat municipal. De la mateixa manera, el Museu es convertirà en una nova infraestructura cultural per a la ciutat que n’enriquirà el patrimoni, incrementant els seus recursos materials, educatius i culturals per a una societat que l'ha desitjat des de fa dècades.

El Museu d'Art Contemporani d'Alacant és una de les actuacions més destacades dins del conveni subscrit entre la Generalitat Valenciana i l'Ajuntament d'Alacant per a la recuperació del Centre Històric d'Alacant (Pla RACHA). El finançament de les obres ha anat a càrrec de la Conselleria d'Infraestructures i Transports de la Generalitat Valenciana. 

Representants de la Generalitat i de l'Ajuntament d'Alacant van inaugurar les obres de restauració de l'Assegurada i la terminació dels treballs del nou museu MACA al mes de maig del 2010. Durant juny, el nou equipament es va convertir en centre receptor de visites a fi que els ciutadans pogueren recórrer-lo i apreciar-ne les instal·lacions.

El nou museu va emprendre, el 13 de desembre del 2010, la seua aventura expositiva amb una mostra d'Art Normatiu Espanyol, facilitada pel Consorci de Museus de la Generalitat. Esta exposició va ocupar part de la planta baixa, a l'espera de l'adequació de la resta de dependències. El Consorci de Museus va renovar esta proposta i va penjar, a partir del 2 de març del 2011, la mostra "Blanc / Negre: subjecte, espai, percepció" a l'espai per a exposicions temporals.

El MACA va ser inaugurat totalment com a nova infraestructura cultural el 22 de març del 2011, en el curs d'un acte oficial presidit per l'alcaldessa, Sonia Castedo, el secretari autonòmic de Cultura, Rafael Miró, el diputat i exalcalde, Luis Díaz Alperi, el tinent alcalde de Cultura, Miguel Valor, representants públics, familiars dels artistes Eusebio Sempere i Juana Francés i nombrós públic.

Ubicación: 
Plaza
Santa Maria
3
03002
Horario: 

Horari general:

  • De dimarts a dissabtes: de 10 h a 20 h.
  • Diumenges i festius: de 10 h a 14 h.
  • Tancat dilluns.
  • El Museu estarà tancat els dies 24 , 25 y 31 de desembre, 1 y 6 de gener, 1 de maig y les festivitats local de Santa Faç y  Sant Joan. 
  • El 1 de novembre, 19 de març el Dijous Sant i el Divendres Sant el museu esatrà obert en horari festiu. 

Horari d'estiu: 

  • De dimarts a divendres d'11 a 20 hores ininterrompudament.
  • Dissabtes fins al 15 de setembre: d'11 a 17 hores.
  • Diumenges i festius de 10 a 14 hores.

Dilluns tancat.

Entrada lliure

El MACA proporciona un servici de visites dinamitzades per a grups tant a les col·leccions permanents com a l'exposició temporal prèvia reserva de dimarts a divendres i qualsevol vesprada de la setmana (excepte els dilluns, dia de descans, i els divendres) en el telèfon 965213156 o en el correu educacion@maca-alicante.es i els diumenges a les 12.00 hores sense cita prèvia (excepte els segons diumenges de cada mes.)

Estes visites poden realitzar-se per a grups:

Grups escolars (infantil, primària, secundària, batxiller i formació professional)

Grups universitaris

Grups amb necessitats especials

Grups d'adults (mínim 8 persones)

Famílies (mínim 8 persones)

Contacto: 
Telèfon: 
965213156
965140768
Fax: 
965202557
Más información: 

L'Edifici del Museu

S'ha construït segons el projecte dels arquitectes Sol Madridejos i Juan Carlos Sancho, guanyadors del concurs obert convocat a este efecte pel Patronat Municipal de la Vivenda. Els projectes arquitectònics de l'Estudi Sancho - Madridejos han sigut àmpliament reconeguts i premiats en el món de l'arquitectura.

El Museu d'Art Contemporani es troba situat al centre històric d'Alacant, obrint-se sobre la plaça que forma la monumental església de Santa Maria. El nou edifici del MACA s'eleva sobre un solar de 1.141 m2 de superfície total, integrant en el conjunt la Casa de l'Assegurada, un dels més sobris exemples de l'arquitectura barroca valenciana.

El MACA compta amb 4.680 m2 de superfície total construïda i té quatre plantes sobre rasant i dos soterranis, salvant així el gran pendent que hi ha entre la cota posterior i el nivell d'accés. El conjunt és un volum compacte que conserva a la façana principal l'altura de l'Assegurada i sobre les cobertes del qual s'obrin unes caixes de vidre, prolongació de l'espai interior. L'edifici es resol per mitjà de la projecció sincopada d'espais horitzontals i verticals que creen una diagonalitat buscant el recorregut zenital de la llum.

Fons del Museu d'Art Contemporani d'Alacant

La Col·lecció Art Segle XX

La Col·lecció Art Segle XX, donada per Eusebio Sempere a la ciutat d'Alacant, el 1978, és el pilar bàsic d'este nou Museu d'Art Contemporani. Està composta per 177 obres, entre pintures, escultures i obra gràfica de 117 artistes, comprenent un arc temporal de quasi 70 anys, des dels anys vint fins als primers huitanta, i reunint una llarga nòmina molt triada de grans artistes del segle XX. Atresora autèntiques peces mestres, sobretot, en la representació dels moviments i els noms principals de l'art espanyol, i és ací on assolix les seues més altes cimes. Amb vocació d'internacionalitat, la Col·lecció manifesta eficaçment la sensibilitat estètica del seu creador, un gust personal exquisit i, sobretot, la seua visió de futur.

En esta selecció de peces, realment esplèndida, estan representats alguns dels més importants creadors del nostre segle: Picasso, Braque, Julio González, Juan Gris, Gargallo, Delaunay, Arp, Cocteau, Chagall, Giacometti, Miró, Dalí, Max Ernst, Calder, Bacon, Matta, Fautrier, Clavé, Tàpies, Chillida, Millares, Saura, Vasarely, Agam, Soto, Rosenquist, Oldenburg, Rauschenberg, Adami, Dine... entre d'altres. Però és en l'àmbit propi de l'art espanyol del segle XX, on trobem les millors obres de la Col·lecció i una més extensa relació de tendències, moviments i grups significatius de l'art d'avantguarda al nostre país, amb obres d'Alberto Sánchez, Ferrant, Palazuelo, Guerrero, Viola, Feito, Rivera, Canogar, Juana Francés, Pablo Serrano, Alfaro, Guinovart, Ràfols Casamada, Hernández Pijuán, Farreras, Manrique, Mompó, Torner, Rueda, Zóbel, Lucio Muñoz, Equipo Crónica, Julio López Hernández o Genovés, entre d'altres.

Col·lecció Eusebio Sempere

La Col·lecció Municipal Eusebio Sempere està constituïda per les obres de l'artista alacantí que l'Ajuntament d'Alacant ha adquirit des del 1996 fins a hui. Són 101 peces entre dibuixos, pintures, escultures i obra gràfica. Cronològicament, este conjunt d'obres comprén un període molt extens de la producció de Sempere: des dels primers anys 40 (dibuixos i olis), passant després per les primeres obres modernes que l'artista va realitzar a París, en els anys 50 (una àmplia selecció d'aquarel·les i guaixos), seguint amb les pintures sobre taula dels anys 60, tan característiques de la seua producció, i escultures en ferro i acer cromat, típiques del seu treball dels 70. També inclou una important selecció de serigrafies i litografies, d'allò més singular de la seua obra gràfica. Es tracta d'una col·lecció que recorre l'evolució creativa d'una de les personalitats més interessants del panorama artístic espanyol de la segona mitat del segle XX. És, a més, un autèntic homenatge a Sempere, protagonista d'un dels actes més generosos amb la ciutat d'Alacant: la donació de la seua col·lecció d'art… tota una vida.

Col·lecció Juana Francés

La Col·lecció Juana Francés de l'Ajuntament d'Alacant és resultat del Llegat Testamentari de l'artista nascuda a Alacant. Ella mateixa va voler que, a la seua mort, el total de la seua obra fóra dividida en quatre parts destinades a quatre ciutats espanyoles: Saragossa, Madrid, València i Alacant, sempre que hi haguera un Museu d'Art Contemporani. La col·lecció està composta per 134 peces. Cronològicament, les obres comprenen un període creatiu que va des de les primeres obres figuratives de 1950/55 fins a 1990. Este conjunt de peces de Juana Francés és interessant i representatiu, ja que a través d'ell se seguix pràcticament tota l'evolució de l'artista; des dels treballs inicials de formació, a començament dels anys cinquanta, fins a les seues més genuïnes obres posteriors, exponents del seu peculiar estil, gestual, matèric i conceptual. I també inclou nombrosos esbossos, proves de tirades d'obra gràfica i exemplars numerats i sense numerar.

Espais del Museu d'Art Contemporani d'Alacant

El Museu d'Art Contemporani d'Alacant alberga els espais i els servicis fonamentals propis d'una infraestructura cultural d'este tipus.

L'espai destinat a l'exhibició permanent de les col·leccions (1.200 m2) està dividit en un àmbit expositiu propi i diferenciat per a tota la Col·lecció Art Segle XX, en una única planta; per a la col·lecció municipal d'obres d'Eusebio Sempere, i per a la Col·lecció Municipal Juana Francés. Entorn d'estes col·leccions s'articulen servicis fonamentals: magatzems de seguretat i de trànsit (300 m2), tallers de muntatge i restauració, conservació i investigació, arxiu, biblioteca i centre de documentació (170 m2) i administració.

El públic trobarà una àrea de recepció del visitant, on s'allotgen els servicis de seguretat, guarda-roba, punts d'informació, sala d'audiovisuals, botiga i llibreria especialitzada, i espais per a desenvolupar la programació didàctica per a escolars, universitaris i famílies. També disposarà d'instal·lacions per a una sèrie d'activitats complementàries: exposicions temporals (300 m2), auditori d'usos múltiples (216 m2), llocs on desenvolupar seminaris, conferències, concerts, biennals, simposis, projeccions, tallers de creativitat... i totes aquelles activitats culturals que pogueren tindre cabuda en el context cultural de la ciutat.

El MACA es dotarà d'un programa cultural complementari que girarà fonamentalment entorn de l'art i la cultura del segle XX i, en general, Ia aventura de l'art contemporani.

Informació complementària