Potencial de les indústries culturals i creatives com a dinamitzador econòmic

Sonia Tirado ha presentat a Madrid la Factoria d'Innovació Cultural integrada en el DUSI de Cigarreras
#Sonia Tirado

  La regidora d'Ocupació i presidenta de l'Agència de Desenvolupament Local (ADL), Sonia Tirado, ha destacat el potencial de les indústries culturals i creatives per a la ciutat d'Alacant, on constitueixen un sector emergent que l'Ajuntament considera prioritari com a dinamitzador econòmic i generador d'ocupació.

   Sonia Tirado ha participat hui a Madrid en la Trobada de la Xarxa d'Entitats per al Desenvolupament Local (REDEL), celebrada en el complex cultural de l'Escorxador, on ha presentat el projecte de la Factoria de la Innovació Cultural inclòs en el projecte DUSI com a Centre de Creació i Recerca de Cultura Contemporània, en el transcurs de la jornada de treball centrada en indústries culturals i creatives.

   En la trobada han participat representants dels Ajuntaments de Barcelona, Palma de Mallorca, Santiago de Compostel·la, Murcia, Getxo, Vitòria, Màlaga i Zaragoza, els qui han tingut l'oportunitat d'explicar les seues experiències i de conèixer al detall la línia de treball empresa pel Consistori alacantí per a impulsar aquest sector.

   La Regidoria de Coordinació de Projectes, dirigida per l'edil Natxo Bellido, la de Cultura, del regidor Daniel Simón i les àrees d'Ocupació i Desenvolupament Local que dirigeix la pròpia Sonia Tirado, consideren "prioritari aquest sector, conscients del notable pes que té a Alacant el sector cultural, especialment vinculat a l'oci, --celebracions festives i tradicionals a través de la música, les arts escèniques, la imatgeria i la indumentària, entre altres aspectes".

   A més, segons ha detallat l'edil, a Alacant "es donen les circumstàncies propícies per al desenvolupament d'aquest sector" perquè des de l'Ajuntament hi ha un gran interès per fomentar-ho i es disposa d'un entorn econòmic apropiat --turisme, restauració, festivitats--. Així mateix, es dóna la circumstància que el sector cultural i creatiu, en moltes ocasions, emmalalteix d'una gran falta de regularització.

   Per açò, segons ha explicat Sonia Tirado durant la jornada de treball, des de l'Ajuntament d'Alacant s'aposta de "forma decidida per les indústries culturals i creatives, perquè gràcies a aquest sector podrem estimular la creació i recerca artística i tecnològica en l'àmbit de la cultura i art. També aconseguirem incentivar la regularització professional i empresarial d'artistes i creadors, convertint la seua dedicació enmig de vida, i promovent la creació d'ocupació -- mitjançant fórmules com l'autoocupació, les cooperatives i societats -- en l'àmbit cultural a partir de nous projectes i la regularització de projectes existents", ha afegit.

   La Factoria d'Innovació Cultural projectada en el DUSI té com a eixos d'actuació la cultura contemporània recerca i producció de projectes relacionats amb música, arts escèniques, visuals, literatura, audiovisual o qualsevol manifestació artística que contribuïsca al desenvolupament comunitari, la Innovació Tecnològica i les TIC, i els projectes d'emprendimiento i autoocupació en indústries creatives.

   En aquest marc, les àrees de Cultura i Ocupació ja han engegat de forma conjunyeix el programa Camaleons, de formació i acceleració de projectes dirigit a artistes, creadors i professionals de qualsevol àrea que vulguen engegar o liderar un projecte cultural amb impacte social, la clausura del qual tindrà lloc divendres que ve 17 de juny.