La Llotja acull la visió contemporània dels sete pecats capitals del Bosco

Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, i el regidor de Cultura, Daniel Simón, han presentat la IV edició del Projecte 3 CMCV de recolzament a l'art emergent

El concejal Daniel Simón, el director Pérez Pont y los tres creadores, en la presentación

- - Simón ha destacat en l'acte el canvi en el Consorci de Museus, la qual cosa permet a Alacant rebre una retorn important en inversió cultural. 
- - Pérez Pont ha avançat que, de les quatre exposicions monogràfiques aprovades per l'organisme que dirigeix per a la seua pròxima exhibició, dues són dels alacantins Pablo Bellot i Ángel Masip. 
- - Els artistes Manu Blázquez, Vicente Aguado i Silvia Martí presenten en el muntatge obert en la Llotja tres propostes a cavall entre la instal·lació i la performance. 
- - El Consorci de Museus prepara la convocatòria “365 dies Alacant” per a seleccionar nous continguts artístics per a la sala C de la Llotja. 

Alacant. Dimarts 21 de març de 2017.

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, i el regidor de Cultura del Ajuntament d’Alacant, Daniel Simón, han presentat hui la IV i última edició del Projecte 3 CMCV, en la Llotja del Peix d'Alacant.
Els artistes valencians Manu Blázquez, Vicente Aguado i Silvia Martí són els tres artistes que formen part d'aquest projecte de suport a l'art emergent. 
Pérez Pont ha manifestat que “hem triplicat el pressupost per a cada obra, volem que el suport al sector artístic a la Comunitat Valenciana siga el màxim des de les institucions culturals, per açò hem transformat aquesta convocatòria en una proposta que el que persegueix és mostrar el treball que estan realitzant els creadors en l'actualitat, les seues temàtiques pròpies i donant total llibertat de desenvolupament a les línies de recerca”.

Daniel Simón ha explicat que la Regidoria de Cultura destinarà aquesta sala C del complex expositiu de la Llotja del Peix a propostes d'avantguarda propugnades pel Consorci. Ha posat l'accent en el canvi experimentat a conseqüència del diàleg obert amb Cultura i el Consorci de Museus perquè retorne a Alacant en inversió cultural bona part de l'aportació que la província realitza a favor de la Generalitat. “Aportem 10.000 euros com a quota al Consorci i amb aquesta exposició retornen 20.000 euros, més els 40.000 que suposarà el muntatge de les noves mostres, al que s'afegirà el muntant que anirà al centre Cigarreras. Les coses estan canviant”, ha referit el regidor.

El Projecte 3 CMCV es va crear en 2013 amb l'objectiu de promocionar i difondre la creació artística. Concedeix tres ajudes de 5.000 euros per a la producció de tres propostes a més de l'organització d'una exposició col·lectiva, aquesta mateixa que avui comença la seua exhibició i que anirà després a València i Castelló. Aquesta concepció ha sigut substituïda pel Consorci per la convocatòria Escletxes de producció artística i suport a la recerca amb un pressupost de 15.000 euros per a cada projecte, a més de l'organització d'una exposició individual.

"365 dies ALC"

El director del Consorci de Museus ha recordat que la convocatòria pública ja no és una qüestió puntual dins del marc d'actuació de la institució autonòmica sinó que és el seu sistema de treball. En aquest sentit ha anunciat que “pròximament publicarem una convocatòria específica per a la sala C de la Llotja del Peix, 365 dies ALC, que seleccionarà a un comissari o conjunt d'ells per a programar aquest espai durant un any”.
“Així mateix, el pròxim mes de maig inaugurarem en el Centre del Carme les primeres exposicions resultants de les primeres convocatòries públiques 365 dies (VLC), Excletxes i V.O., aquestes dues viatjaran també tant a Alacant, com a Castelló”.
“El resultat d'aquestes convocatòries ens han permès fer ja un primer balanç i és que la major part dels artistes seleccionats no han exposat mai amb el Consorci de Museus”.

Pròximes mostres dels alacantins Bellot i Masip.

En aquest sentit el director del Consorci de Museus ha assenyalat que “de les quatre exposicions monogràfiques que s'han aprovat dues d'elles són d'artistes alacantins Pablo Bellot i Ángel Masip. A més, en les col·lectives també hi ha presència alacantina, com és el cas de Teresa Llanceta, Moisés Aragoneses o Vicente Arlandis, la qual cosa posa de manifest l'aposta pels creadors alacantins en aquesta nova etapa”. 
Sobre el Projecte 3 CMCV Pérez Pont ha manifestat que “ens ha donat l'oportunitat de recolzar a molts artistes de la nostra Comunitat. Les tres propostes actuals de Manu Blázquez, Vicente Aguado i Silvia Martí són, sens dubte, un clar exemple de la qualitat de l'art contemporani valencià”.

L'exposició presentada avui en la Llotja del Peix es podrà veure fins al pròxim 14 de maig, quan viatjarà a València i a Castelló.
El lema proposat en aquesta edició ha sigut ‘Els pecats cabdals’ en referència al 500 aniversari de la mort del Bosco (celebrat en 2016) i l'obra que se li atribueix “La taula dels set pecats cabdals’.
Inspirats en la seua obra, els projectes seleccionats, a cavall entre la instal·lació i l'art d'acció o la performance, proposen una reflexió sobre la condició humana. L'avarícia, l'enveja, la gula, la luxúria, la ira, la supèrbia i la mandra prenen diferents formes en la visió dels artistes actuals.

Dei Canti Lamentosi

Manu Blázquez (València, 1978) amb la seua obra ‘Dei Canti Lamentosi’ se centra en el moment posterior a l'acte pecaminoso, és a dir, en la presa de consciència i posterior lament. L'autor ha realitzat un gran mur de paper i cristall destinat a la reflexió interior del visitant.
La tècnica del perforat directe sobre el paper contradiu algunes de les condicions essencials d'aquest element arquitectònic. Gràcies als espais buidats podem observar parcialment el que ocorre a l'altre costat, així com també el nostre reflex, provocat pel suport de cristall, el qual ens convida a una reflexió més íntima. En certa mesura, el present estudi representa una picada d'ullet a la concepció de la llum i l'espai en els temples dedicats al culte sacre.

Loteries i pecats de l'Estat

Amb ‘Loteries i pecats de l'Estat’ Vicente Aguado (València, 1980) incideix en els set pecats cabdals coincidint amb les set loteries “cabdals” existents a Espanya. El govern estaria fomentant les qualitats, emocions i sentiments pecadores a través dels jocs d'atzar legalitzats. Cadascun dels set pecats cabdals està relacionat amb els set principals jocs d'atzar oferits per l'organisme de Loteries i Apostes de l'Estat: Travessa futbolística (ira); el Gros de la Primitiva (avarícia); Bonoloto (enveja); Quinigol (mandra); Primitiva (gula), Lototurf, la travessa hípica (luxúria), Euromillón, (superba).

Durant quatre mesos l'artista ha estat realitzant apostes als set jocs cabdals mitjançant la concessió econòmica destinada a la producció de la peça. Així la peça que es presenta és testimoni i justificant del procés de despesa, mostrant els bitllets, resguards i tiquets emprats.

Endolcir pecats

En les seues produccions l'artista Silvia Martí Marí (València, 1966) explora les relacions entre el públic i el privat, abastant, entre unes altres, qüestions d'art públic. La seua obra ‘Endolcir pecats’ es presenta com un gest poètic / performático per a pal·liar algun pecat propi o @ajeno convidant a l'espectador a triar alguna de les lletres que componen els 7 pecats cabdals escrits amb xocolata. Així la luxúria acaba sent gojosa i la ira s'aplaca en menjar un trosset de xocolata.