L'Ajuntament treballa en la millora de les polítiques d'envelliment actiu

Natxo Bellido estudia l'adhesió d'Alacant a la Xarxa de Ciutats Amigables amb les Persones Majors
El Ayuntamiento fomentará el envecimiento activo

El regidor de Presidència, Natxo Bellido, ha mantingut hui dimecres una reunió amb la directora de la Universitat Permanent de la Universitat d'Alacant (UPUA), Concha Bru per a estudiar l'oportunitat que l'Ajuntament d'Alacant s'adherisca a la Xarxa de Ciutats Amigables amb les Persones Majors i potencie les seues accions per a afavorir l'envelliment actiu de la seua població.

Després de les Jornades de la citada Xarxa desenvolupades aquest dilluns i dimarts a Benidorm, a les quals va assistir el propi regidor Natxo Bellido al costat de personal tècnic de la Regidoria d'Acció Social, l'Ajuntament d'Alacant es planteja integrar-se i participar en aquesta xarxa nacional que treballa en la millora de les oportunitats de salut, participació i seguretat tot fi de millorar la qualitat de vida de les persones a mesura que envelleixen.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha reiterat la importància "d'instaurar un nou paradigma que considere a les persones majors participants actives d'una societat que integra l'envelliment i que considere a aquestes persones contribuents actius i beneficiaris del desenvolupament".

Per a fomentar aquest procés, la Xarxa de Ciutats Amigables amb les Persones Majors aposta per impulsar la participació d'aquest col·lectiu, encoratjant a les persones a participar plenament en la vida de la comunitat familiar a mesura que envelleixen; proporcionar oportunitats d'educació i aprenentatge durant el cicle vital, i reconèixer i permetre la participació activa de les persones en les activitats de desenvolupament econòmic, el treball formal i informal i les activitats de voluntariat a mesura que envelleixen, d'acord amb les seues necessitats, preferències i capacitats individuals.

Conscients de la importància de desenvolupar i potenciar polítiques que afavorisquen el paper de les persones majors en la ciutat d'Alacant, la Regidoria d'Educació que dirigeix l'edil María José Espuch, i la UPUA col·laboren en el desenvolupament del programa gratuït de 'Suport escolar per a la prevenció de l'absentisme en l'ensenyament Primari i Secundària (APAE)'.

Aquest programa intergeneracional i solidària durant el curs 2015-2016 va permetre a prop d'un centenar de xiquets i xiquetes de la ciutat, les famílies de la qual manquen de recursos econòmics, rebre classes de reforç extraescolar impartides per professorat voluntari sènior i, en termes generals, millorar el seu rendiment escolar al final de curs.

Així mateix, l'Ajuntament també treballa de forma conjunta amb la Universitat Permanent en el Programa Educatiu 'Formació entre parells per a un envelliment actiu', que es duu a terme en el Centre de Recursos de Consum del Mercat Central d'Alacant.

Durant la trobada mantinguda hui, la directora de la Universitat Permanent s'ha interessat a conèixer el funcionament de l'anomenat Consell Local de Majors, i ha traslladat la seua disposició d'integrar-se en aquest òrgan i participar activament en la dinamització d'accions que promoguen la millora de la qualitat de vida de les persones majors.

Per la seua banda, Natxo Bellido ha mostrat la seua confiança en què aquesta línia de col·laboració puga ampliar-se en un futur amb accions en el marc de la Xarxa de Ciutats Amigables amb les Persones Majors, a fi d'ajudar a Alacant a mirar-se des de la perspectiva de les persones majors, i identificar en quins aspectes i de quina manera pot ser una ciutat més amigables amb elles. Bellido a més traslladarà aquesta línia de treball al grup d'envelliment del Col·legi de Psicòlegs d'Alacant.