L'Ajuntament inicia les obres de reforma del claustre de l'antiga Fàbrica de Tabacs

Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys

Els treballs, adjudicats a l'empresa Orthem Serveis i Actuacions SAU per 175.000€ han arrancat aquest dilluns amb un termini d'execució de 2 mesos

Vista general del exterior naves

Alacant, dilluns 30 d'octubre de 2017.- L'Ajuntament d'Alacant, a través de l'Agència Local de Desenvolupament (ALDES) i la Regidoria de Presidència, ha iniciat aquest dilluns les obres de reforma i condicionament de locals de planta baixa del Claustre dret de l'antiga Fàbrica de tabacs, coneguda com 'Cigarreras', per a albergar allí les oficines de l'EDUSI i altres dependències per al servei d'orientació i formació per a l'ocupació.

Aquesta actuació va ser adjudicada per l'ALDES recentment per 175.00 euros a l'empreses Orthem Serveis i Actuacions Ambientals SAU, amb un termini d'execució de dos mesos, de manera que abans del 31 de desembre de 2017 han d'estar finalitzades les obres de reacondicionament, que estan cofinançades per la Comissió Europea amb càrrec al FEDER, dins de l'Eix 12 'Eix Urbà' del Programa Operatiu de Creixement Sostenible, per a la programació 2014-2020, 'Una manera de fer Europa'.

Tant l'edil de Presidència, Natxo Bellido, --responsable de la coordinació de l'EDUSI--, com la regidora d'Ocupació i Desenvolupament Local, Sonia Tirado, han mostrat la seua satisfacció per l'inici de les obres que en breu permetran disposar de nous espais dins del complex cultural de 'Les Cigarreres', per al desenvolupament dels objectius de l'EDUSI.

Si bé la de hui és la primera actuació arquitectònica del programa EDUSI Alacant, els programes i serveis de revitalització dels barris compresos entre els dos castells de la ciutat van començar amb els programes ImpulsaCultura, aquells destinats al desenvolupament de la professionalització del sector cultural i creatiu. Sobre aquest tema l'Agència Local de Desenvolupament i la Regidoria de Cultura van llançar sengles programes de mentorització i formació, denominats ImpulsaCultura Projecta i ImpulsaCultura Lab, respectivament.

CARACTERÍSTIQUES DE LA REFORMA

L'immoble en el qual es realitzarà aquesta intervenció parcial, en l'actualitat és de titularitat municipal i consta com ben i immoble de rellevància local, amb grau de protecció integral. Construït entre el 1741 i 1742, aquest edifici albergava l'antic asil i casa de misericòrdia, si ben va anar adaptant-se a diversos usos, per a passar de ser convent i casa del Bisbe en els seus orígens a habitatge de l'enginyer de planta, més recentment.

Donat el potencial del complex -l'interès històric i arquitectònic dels dos claustres que formen part de l'antic convent- ara es procedeix a la reforma i adequació de la planta baixa i del claustre dret, contigu amb la c/Costanera de la fàbrica, per a situar les futures oficines de l'EDUSI, així com diverses aules d'informàtica, d'innovació, i usos polivalents, així com un servei d'orientació i formació per a l'ocupació, i foment de l'emprendimiento de l'ALDES.

Per a açò, des d'aquest dilluns els operaris treballen en la retirada de pertinences i instal·lacions existents a l'interior de la planta baixa del claustre dret, la demolició i el desenrunament de la tabiquería interior, així com la instal·lació dels corresponents sistemes d'extinció d'incendis, enllumenat, instal·lació d'aigua potable i sanejament, entre altres aspectes tècnics.

Després de l'actuació, la planta baixa passarà de tenir dos habitatges i un magatzem, a quedar ambdues habitatges com una única superfície d'oficines, i els magatzems com una segona superfície d'oficines, unides per la caixa d'escales.