Sanitat i FACE col·laboren per a donar visibilitat al Dia del Celíac a Alacant

La ciutat a més acull el Summer Camp 2017 al que assistiran 67 joves celíacs de 18 nacionalitats diferents aquest estiu
Pancarta Dia Nacional del Celíac

Alacant, divendres 26 de maig de 2017.- L'Ajuntament d'Alacant, a través de la Regidoria de Sanitat, col·labora amb la Federació d'Associacions de Celíacos d'Espanya (FACE) per a donar visibilitat a les persones afectades per aquesta malaltia en el Dia Nacional del Celíac, que se celebra aquest dissabte 27 de maig, i sensibilitzar a la societat sobre les limitacions en la seua vida diària que aquest col·lectiu es troba en la seua vida diària.

La regidora de Sanitat Sonia Tirado i la secretària de FACE i vicepresidenta d'ACECOVA (Associació de Celíacos de la Comunitat Valenciana) María van der Hofstadt Rovira, han participat aquest divendres en l'acte de col·locació d'una pancarta que romandrà tota la setmana penjada en la balconada principal del Consistori alacantí, per a recordar el Dia Nacional del Celíac i cridar l'atenció social "necesaria perquè la normalització de les seues vides siga una realitat", segons ha destacat l'edil de Sanitat, Sonia Tirado.

A més, l'Ajuntament d'Alacant, a través de les Regidories de Turisme i de Sanitat, col·labora aquest estiu amb l'organització del Summer Camp 2017, que organitza en la ciutat d'Alacant l'associació juvenil europea CYE, de la mà amb FACE i ACECOVA, al que assistiran 67 joves celíacs de 18 nacionalitats diferents.

L'objectiu d'aquestes trobades és fomentar la mobilitat dels joves celíacos per Europa en entorns segurs per a la seua salut, posant en contacte a joves que comparteixen una malaltia, prestant assessorament per a viatjar a l'estranger, intercanviant coneixements i fomentant l'associacionisme juvenil.

Per a FACE, l'elecció d'Alacant per a albergar el campament internacional respon a l'oferta cultural, d'oci, naturalesa i gastronomia i al clima "inmejorable" que ofereixen tant la ciutat com la província, segons ha explicat María van der Hofstadt Rovira, qui també ha destacat la garantia que representa el treball que desenvolupa en les entitats organitzadores --FACE Jove i ACECOVA-- en el desenvolupament d'accions per a la millora de la vida de les persones celíacas.

INCIDÈNCIA DE LA CELIAQUÍA

La celiaquía és una malaltia crònica que consisteix en una reacció d'hipersensibilitat autoinmune, intervinguda per mecanismes immunològics en resposta al gluten que té lloc en individus genèticament predisposats. Aquesta proteïna causa en aquests individus una lesió greu en la mucosa de l'intestí prim, provocant una inadequada absorció dels nutrients bàsics dels aliments necessaris per a portar una vida sana.

La incidència de la malaltia a Espanya, --segons dades de la resta de la Comunitat Econòmica Europea, ja que a Espanya no hi ha un estudi sobre la incidència-- oscil·la al voltant d'1 per cada 100 nascuts vius.

En l'actualitat, l'únic tractament que existeix és el seguiment d'una dieta exempta de gluten estricta i durant tota la vida, alguna cosa que en la pràctica representa un repte per a la persona que ha de seguir aquest tipus de dieta, a causa de les situacions que poden afavorir la ingesta involuntària de gluten.