Prova estarà en la sala Taverna del Castells de Santa Bàrbara fins al 4 de setembre

"PROVA" mostra de nou la cooperació i relació amb Elx com a estratègia per augmentar i millorar l'oferta cultural en ambdues ciutats.
Imagen relacionada

La Inauguració de l'exposició PROVA de Javier Codesal va tindre lloc el 14 de juliol.

A l'acte van acudir els regidors de Cultura d'Alacant i Elx, Daniel Simón i Patricia Macià, respectivament, acompanyats per l'artista de l'exposició, Javier Codesal,el comissari de la mateixa, Aramis López, el director gerent del Misteri d´Elx, Fernando García i el director de Museus d'Elx Miguel Pérez.

D'altra banda, el divendres 15 a les 19 hores, el comissari Aramis López realitzarà la visita guiada a la mostra.

La inauguració de l'exposició "PROVA" al Castell de Santa Bàrbara mostra de nou la cooperació i relació amb elche com a estratègia per augmentar i millorar l'oferta cultural en ambdues ciutats, així com la promoció dels seus artistes i l'ajuda a la seva professionalització.

Res més il·licità que el Misteri. Ress més alacantí que el Castell. les ciutats unides a través d'aquesta exposició.

L'exposició és fruit de la col·laboració entre el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i l'Ajuntament d'Alacant.

Prova és un projecte que s'interessa per la transmissió de la cultura popular al moment actual. A través de les veus i els rostres de les persones que treballen a l'entorn del Misteri d’Elx, l'exposició ofereix, des d'un punt de vista contemporani, la dimensió emocional de la Festa. La mostra és una proposta del polifacètic artista, Javier Codesal, un dels pioners del videoarte a Espanya.

L'exposició, que es va inaugurar a Elx (en 2014), i en el Centre del Carme de València (en 2015), es pot veure ara al Castell de Santa Bàrbara fins al 4 de setembre. Amb ella el Consorci de Museus torna a exposar en aquest enclavament tan important per a la ciutat d'Alacant.

Prova és un testimoniatge intimista dels aspectes menys coneguts del Misteri d’Elx. L'exposició és un projecte de l'artista Javier Codesal a partir del Misteri d’Elx, que es concreta en un vídeo monocanal, una instal·lació de vídeo i una sèrie fotogràfica. El projecte ha estat comisariado per Aramis López.

Prova s'interessa per la transmissió de la cultura popular al moment actual, transmissió d'objectes culturals però també d'experiència; per tant, s'orienta tant cap a la música, i en particular el cant, com cap a les persones que intervenen en El Misteri. S'intenta posar de manifest també la mobilitat d'aquest esdeveniment cultural, entenent que troba una de les seves millors raons al moment en què els papers de la representació passen de mà o, millor dit, canvien de veu. No s'aborda directament la imatge de les representacions a l'interior de la Basílica de Santa María, optant per aproximar-se al fenomen acuradament, des del contorn, o ben observant aquelles activitats que queden ocultes al públic, com el treball de construcció de la tramoia i els assajos dels cantores. La veu, petjada corporal i configuració subjectiva, permet elaborar retrats complexos i directes dels cantores, sent aquest un dels aspectes principals, equivalent al treball dels tramoyistas en el context d'aquesta obra.

El títol ve de Prova de l’àngel, esdeveniment previ a la Festa on s'examinava la idoneïtat dels nens candidats al difícil paper d'Ángel; aquest caràcter de prova o assaig determina la narrativa de Prova, en el doble aspecte de la selecció de temes i de la seva formalització, donant lloc a un assaig artístic en l'àmbit de la imatge en moviment i de la seva posada en exposició.

El vídeo monocanal es titula Retrats de veu. Es presenta com una font abundant de retrats de persones que participen actualment o van participar en el passat en les representacions del Misteri. Hi ha nens, joves, adults i homes majors. El cant dels adults sovint es correspon amb el record del que van aprendre quan preparaven algun dels papers que són a càrrec dels nens, de manera que es cobreix una gran distància biogràfica, patent en la veu, amb la interpretació d'aquelles peces.

Seguint la pràctica de l'autor en obres anteriors, aquest vídeo font estableix en l'exposició una continuïtat d'aparença inesgotable, doncs els cantores retratats ocupen el seu lloc amb propietat, però a més simbolitzen a la gran massa de cantores populars que a través dels anys han mantingut activa la Festa.

La instal·lació de vídeo es titula igual que el projecte, Prova, i, servint-se de dues pantalles sincronitzades disposades verticalment, relaciona diferents aspectes del Misteri: l'arquitectura exterior de la basílica, el complex procés de construcció de la tramoia del cel, els assajos vocals dels cantores, part dels retrats inclosos en el vídeo Retrats de veu, així com fragments escrits del text teatral, segons la versió del Consueta de 1625.

La peça, de 39 minuts, segueix a grans trets el desenvolupament de la representació del Misteri, encara que de cap manera pretén adonar d'ella, sinó construir una obra autònoma que mostri la tensió entre persones, música i representació, passat i actualitat, insistint en la transmissió simbòlica entre grups d'edat i conservant la dimensió emocional de la Festa, com alguna cosa inherent a les manifestacions populars i a la pròpia funció de l'art.

Finalment, una sèrie de trenta fotografies sobre paper retrata a sengles cantores.

Els materials que integren el projecte (vídeo, fotografia i so) van ser gravats a Elx en l'estiu de 2013.

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ha organitzat la mostra en la qual també ha col·laborat el Patronat del Misteri d’Elx, a més de les empreses patrocinadores Grup Antón, CALÇ CEGO Col·lecció d’Art Contemporáni i el Grup ASV a les quals les institucions organitzadores han agraït el seu suport i aposta pel foment de la cultura.

Informació complementària
Vídeos: 
PROVA al Centre del Carme
Galería de Imágenes: 
Inauguración PROVA. 14 de julio-04 de septiembre 2016
Imagen relacionada
Imagen relacionada
Imagen relacionada
Imagen relacionada
Imagen relacionada
Imagen relacionada
Imagen relacionada
Imagen relacionada
Imagen relacionada
Imagen relacionada
Imagen relacionada