Més de 700 persones es donen cita en el Focus Pime l'Alacantí 2017

Èxit de participació en aquesta jornada per a emprenedors dedicada a l'àmbit de les indústries culturals i creatives
Focus Pime i Emprenedoria 2017

Aquest dimarts 24 d'octubre, el Centre Cultural Les Cigarreras ha albergat l'esdeveniment Focus Pime L'Alacantí 2017, una jornada per a emprenedors dedicada, en aquesta edició, a l'àmbit de les indústries culturals i creatives, i que ha comptat amb més de 700 persones inscrites.

Des de les 9:00 i fins a les 14:30 hores s'han desenvolupat una gran quantitat d'activitats simultànies, incloent xarrades formatives, ponències, actuacions en viu, sessions de networking i una fira d'estands, tot açò amb l'objectiu d'ampliar els coneixements i servir com a aparador als professionals d'un sector en auge.

Aquesta trobada, que ha ocupat les instal·lacions de la primera nau del Centre Cultural Les Cigarreres, ha sigut organitzat conjuntament per l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) i el Centre Europeu d'empreses Innovadores (CEEI) d'Elx, amb el suport de l'Agència Local de Desenvolupament de l'Ajuntament d'Alacant i nombroses entitats col·laboradores.

Les activitats programades han abordat aspectes molt diversos. Una de les ponències ha estat dedicada a l'emprendimiento de base tecnològica, com el desenvolupament d'aplicacions o els serveis de realitat virtual. També s'ha parlat sobre el panorama actual del sector artesà, la propietat intel·lectual o el paper de la dona en la indústria cultural, entre molts altres temes.

A més de l'apartat formatiu, l'esdeveniment ha inclòs tres sessions de networking, amb l'objectiu de servir com a punt de trobada entre els emprenedors assistents, així com les actuacions en viu del grup musical La Rata Jazz Estafe i de Donyet Ardit, associació alacantina d'artistes circenses, que a més va participar en un debat sobre la professionalització del seu sector.

La sessió final, amb quasi 200 assistents, ha sigut una conferència en la qual han participat la il·lustradora Paula Bonet, la gestora cultural Rosina Gómez-Baeza, exdirectora de la prestigiosa fira ARC, i l'artista alcoià José Piñero, especialitzat en decoració temàtica. Aquestes tres figures d'èxit en el món cultural i creatiu han explicat, a través de la seua experiència, les claus per al desenvolupament d'una carrera professional de futur en aquest sector.

En aquesta última activitat, ha intervingut la regidora d'Ocupació i Desenvolupament Local de l'Ajuntament d'Alacant, Sonia Tirado, que s'ha referit a les indústries culturals i creatives com un sector "molt potent quant al que fa, però molt feble respecte al que rep ", per la qual cosa una de les respostes del seu departament ha sigut "oferir-li programes específics de formació, assessorament i mentorización", a més d'activitats com Focus Pime.

"Aquesta és una terra on s'ajunten la música, el disseny, les arts plàstiques, l'animació en el carrer, la fotografia, la literatura i la festa. A Alacant també es pot viure de la cultura i de l'art i junts hem d'aconseguir que, a més, es visca ben", ha afirmat Tirado sobre la necessitat de professionalitzar el sector.

Així mateix, Júlia Company, directora general de l'IVACE, ha assenyalat que el sector cultural "està fent de la innovació i les noves tecnologies la seua leitmotiv", a més de remarcar l'arrelament d'aquest sector a la Comunitat Valenciana, per la qual cosa "necessita d'activitats com aquesta per a donar-li visibilitat i suport".