L'Escorxador d'Alacant albergarà l'emprenedoria innovadora d'Alacant

Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys

Sonia Tirado i Gloria Vara han visitat aquest divendres les instal·lacions per a avaluar les possibilitats de recuperació de l'antic edifici

L'antic Escorxador serà un centre d'emprenedoria innovadora

Alacant, divendres 24 de febrer de 2017.- En el matí d'aquest divendres l'edil de Desenvolupament Econòmic, Sonia Tirado, acompanyada per la seua homòloga d'Infraestructures, Gloria Vara, i el personal tècnic de tots dos departaments, han visitat les instal·lacions de l'antic Escorxador d'Alacant, situat en el polígon industrial d'Agua Amarga.

Amb aquesta visita, organitzada per a comprovar in situ l'estat actual d'aquest edifici de titularitat municipal, s'inicien els passos necessaris per a convertir les antigues instal·lacions en una incubadora de projectes emprenedors bolcats a la innovació.

De fet la visita de les dues representants municipals significa la continuació de la reunió tècnica que la passada setmana va celebrar la regidora d'Ocupació i Desenvolupament Econòmic, Sonia Tirado, al costat de l'equip d'arquitectes que ha avaluat les possibilitats de recuperació de l'antic edifici.

La proposta del personal tècnic decanta la seua opció per la recuperació de les instal·lacions, tant per les bones condicions estructurals com pel valor arquitectònic d'alguns dels elements constructius. Així, per exemple, l'equip ha quedat sorprés per la qualitat del formigó emprat en la construcció de l'edifici en els anys seixanta, la resistència dels quals (17,5 KN/mm2) és molt superior a la qual caldria esperar d'un edifici de l'època.

No obstant els professionals de l'arquitectura adscrits a la Regidoria d'Urbanisme i a l'Agència Local, al costat dels contractats amb motiu de la convocatòria d'ocupació EMCORP de la Conselleria d'Economia Sostenible, han estudiat les possibilitats tant de demolició i construcció d'una nova estructura, com l'alternativa de l'aprofitament màxim dels elements existents. En aquest cas també les opcions econòmiques han decantat la decisió cap a la conservació, l'import de la qual s'elevaria als 176.000 euros enfront dels més de 221.000 que costaria l'enderrocament i reconstrucció.

Aquestes xifres, al costat de les indicacions tècniques, han sigut abordades també pels responsables de la Regidoria d'Infraestructures i Manteniment, departament competent en la tasca de desenrunament i consolidació de l'edifici municipal.

Amb aquesta labor donarà començament el desenvolupament d'un centre públic la urgència major del qual és la detenció del procés de deterioració iniciada després de la seua clausura com a escorxador al juliol de 2008. Paral·lelament a aquesta missió s'iniciarà un procés de definició dels usos i espais dedicats a l'emprenedoria innovadora, tasca que ja està realitzant l'Agència Local de Desenvolupament.

És més, el departament dirigit per Sonia Tirado ja ha plantejat una primera proposta arquitectònica i urbanística. L'esbós constructiu pretén posar en valor, per exemple, la singularitat de la torre del dipòsit de l'escorxador, autèntica fita visual que se situa enfront del mar Mediterrani.

D'igual manera el personal tècnic ha començat a prefixar la integració de la nova infraestructura amb les 12 naus del viver d'empreses públic del que disposa l'Agència Local per a la instal·lació d'empreses i indústries en fase de desenvolupament.

A aquestes dues instal·lacions --centre de desenvolupament emprenedor i vivers d'empreses--, s'uniria una tercera fase amb més naus públiques una vegada comprovat l'èxit de la iniciativa, sempre en el 100% de l'ocupació possible.

Finalment, el personal tècnic està proposant les possibilitats d'integració paisatgística i vegetal de tot el complex, a fi de propiciar un entorn ideal per a la instal·lació de projectes, empreses, particulars i, fins i tot, l'estada temporal de desenvolupadors i persones emprenedores provinents de projectes forans.