L'Ajuntament rehabilita 20 habitatges per a lloguer social en l'edifici Unamuno

Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys

El Patronat Municipal de l'Habitatge ha invertit 390.000€ en la rehabilitació dels antics habitatges de mestres, que van ser cedides per Educació

Rehabilitació habitatges Unamuno

Alacant, dijous 11 de maig de 2017.- L'Ajuntament d'Alacant, a través del Patronat Municipal d'Habitatge, ha destinat prop de 390.000 euros a la rehabilitació d'un total de 20 habitatges destinats al lloguer social en l'edifici Unamuno, antic edifici de mestres que va ser cedit per la Regidoria d'Educació amb l'objectiu de donar-li un ús social en la Zona Nord d'Alacant.

La regidora d'Habitatge i Acció Social, Julia Angulo, i l'edil de Coordinació de Projectes Natxo Bellido, al costat dels tècnics han realitzat hui una visita als habitatges, que es troben repartides en dues escales i disposen d'una superfície mitjana de 70 metres quadrats, i han mostrat la seua satisfacció pel resultat de les obres i l'estat en el qual ha quedat l'immoble després de la seua recuperació.

Tant Julia Angulo com Natxo Bellido han posat l'accent en la importància de la rehabilitació d'habitatges com a fórmula per a ampliar el parc públic d'habitatges de lloguer social a Alacant, i han remarcat que aquesta és una aposta de l'actual equip de Govern per a garantir una alternativa habitacional en la ciutat.

"Amb el lliurament d'aquests habitatges complim amb el compromís d'augmentar anualment el parc d'habitatge social del Patronat. Tant Ajuntament com a Patronat estan realitzant un esforç especial per a donar solució al problema de falta d'habitatge que s'acarnissa amb les persones més vulnerables de la ciutat d'Alacant: amb aquestes 18 habitatges socials del carrer Unamuno (un total de 20 si expliquem les dues destinades per al programa de joves solidaris), que s'adjudicaran la setmana que ve, i les 42 implementades entre 2015-2016, ens trobem amb què hem augmentat el parc d'habitatge social del Patronat en 62 habitatges", ha indicat l'edil.

Sobre aquest tema, segons ha afegit, "si tenim en compte que el parc complet és d'al voltant de 825 habitatges, implementar 60 habitatges en sol dos anys de legislatura és un augment respecte al parc total molt considerable".

No obstant açò, ha reconodido que "sabem que no és la solució definitiva per als problemes d'habitatge en la ciutat i per açò seguim treballant altres eixos per a enfrontar la situació de desemparament de moltes persones que encara pateixen els efectes demoledores de la crisi econòmica, com per exemple: la iniciativa pilot iniciada l'any passat d'habitatge Housing first, destinades a persones sense llar, els resultats de la qual valorem molt positivament, iniciativa que volem incrementar amb més habitatges per a enguany 2017 i següents".

També, ha apuntat que s'han augmentat "les estades de llarga durada en el Centre d'Acolliment i Inserció de persones sense llar, i continuem en conversa amb la Taula de l'Habitatge on reunim a entitats socials, administració, judicatura, bancs i uns altres grans forquetes d'habitatge, on estem negociant iniciatives per a donar una solució conjunta a diversos problemes habitacionales, entre ells els de ocupació d'habitatge que està patint la ciutat".

"Per descomptat, esperem repetir projectes com el d'aquests habitatges del carrer Unamuno que ens permeten seguir incrementat el parc d'habitatge social del Patronat durant 2018 i 2019", ha conclòs

Característiques dels habitatges

El Patronat Municipal de l'Habitatge ha invertit un total de 390.871€ en la rehabilitació i engegada d'habitatges públics de lloguer format per dues escala o blocs, amb la numeració de policia 1 i 3.

Entre els dos edificis es compten amb 20 habitatges (11 de tres dormitoris, 8 de 2 dormitoris i 1 de 4 dormitoris), de les quals 18 habitatges estaran dedicades a atendre a familiar sol·licitants del Concurs d'Adjudicació d'Habitatges que està en vigor.

Els dos habitatges restants estaran destines al programa municipal de 'Habitatges per a Joves Solidaris', que disposen de 3 dormitoris cadascuna i se situen una en cada edifici.

El preu mitjà del preu de la renda d'aquests habitatges és d'uns 12€, en funció de la superfície de cadascuna, i a més, compten amb unes despeses comunitàries de 10€ mensuals.

Respecte a la composició familiar i social, de les famílies adjudicatàries d'habitatge públic en lloguer, cal destacar que el nombre mitjà de persones per habitatges serà de 3,33 (2 famílies de 5 membres; 6 famílies de 4 membres; 6 famílies de 3 membres i 4 famílies de 2 membres).

Quant a nivell d'ingressos: la mitjana d'ingressos del total de famílies està per sota d'1 vegada IPREM. En tots els casos les famílies van a dedicar menys del 30% dels seus ingressos al pagament de la renda. Amb açò es contribueix a disminuir l'esforç d'aquestes famílies per a sufragar el pagament del lloguer.

Respecte a l'origen del sol·licitant: del total d'adjudicataris, 9 procedeixen d'Alacant i 2 d'altres províncies espanyoles; 3 procedeixen de Colòmbia, 1 de la República Dominicana, 1 de Senegal, 1 d'Algèria i 1 del Marroc.

Programa Joves Solidaris

Natxo Bellido ha destacat la col·laboració de l'equip del Pla de la Zona Nord per a l'ampliació del Programa d'Habitatges Joves Solidaris, al que s'han assignat dos dels habitatges, i que, d'aquesta forma, amplia la seua àrea d'actuació del Barri Juan XXIII al Barri Verge del Remei.

El programa de Joves Solidaris pretén fomentar la convivència i participació ciutadana mitjançant la presència en el barri de joves com a nous veïns que desenvolupen activitats comunitàries.

Amb açò, segons ha recordat Natxo Bellido, es contribueix a la revitalització del barri com un veí més recolzant la seua transformació amb la seua participació i convivència al mateix temps que es facilita l'accés a un habitatge compartit en règim d'arrendament temporal a joves conscienciats amb la problemàtica social del barri i que estan disposats a participar en el seu desenvolupament i millora de condicions de vida a través de les activitats voluntàries específiques i de la seua convivència quotidiana com a veïns del barri.