L'Ajuntament impulsa el 1º projecte d'intervenció social del barri del Cementeri

Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys

Després de molts anys d'invisibilitat dels problemes d'aquest barri, l'actual equip de Govern planteja actuacions en la zona

natxo_bellido_i_julia_angulo

  Les Regidories d'Acció Social i Coordinació de Projectes col·laboren estretament per a engegar un projecte d'intervenció social en el barri del Cementeri, dotat de dos tècnics que treballaran directament sobre aquest territori per a dur a terme iniciatives per a lluitar contra l'exclusió social en aquesta zona.

   L'edil de Presidència i Coordinació de Projectes, Natxo Bellido, i l'edil d'Acció Social, Julia Angulo, han coincidit aquest primer de setembre a remarcar la importància que té per a l'actual equip de Govern "el rescatar persones i lluitar contra l'exclusió social, entenent la política com a element per a generar equitat i igualtat en la societat".

   En aquest sentit, Julia Angulo ha assenyalat que "a aquest equip de govern ens uneix el mateix interès i la mateixa fi que, en temes socials, és acabar amb l'exclusió social i treballar per les persones més vulnerables de la nostra ciutat".

En aquest compromís, han afegit els dos edils, "una de les qüestions que la societat civil i l'equip de Govern s'ha marcat és atendre les necessitats del barri del Cementeri, després de molts anys que abandone en els quals la presència municipal ha sigut feble".

   "Aquest barri no ha tingut l'atenció pública que es mereixia malgrat les dificultats socials que podem trobar ací, i per açò volem treballar amb més proximitat en aquest barri tenint una presència física allí per a donar una major atenció social", ha assenyalat Natxo Bellido.

   "És un pas important perquè demostra la voluntat d'aquest govern de ser conseqüent amb aqueixa vocació de rescatar persones i sobretot donar atenció prioritària a les persones que estan vivint una situació de vulnerabilitat social, i de no tenir una zona, com teníem en aquesta ciutat, oblidada i invisible", ha apuntat també Bellido.

   Per açò, durant aquest últim any s'ha realitzat un diagnòstic previ de la situació del barri --que ha incidit en la situació d'especial vulnerabilitat de la infància i la població major en aquesta zona--, i s'han mantingut reunions amb col·lectius que durant anys han realitzat un treball encomiable, com la Plataforma contra la Pobresa i l'Exclusió Social, per a reclamar mesures de millora d'aquest àrea.

   Acció Social ha realitzat la delimitació física d'aquest barri i està previst que compte amb actuacions específiques dins del futur Pla d'Inclusió Social que s'està elaborant des de la Regidoria de Coordinació de Projectes, al costat de diverses àrees municipals.

   La zona ha sigut distribuïda en tres nuclis diferenciats: el més gran situat en la zona del Vial dels Xiprers (a la dreta i esquerra) en direcció al Cementeri. La segona zona, en el mateix Vial dels Xiprers, a l'esquerra i més pròxim al cementeri i la tercera, de menor població i extensió, la que comprèn principalment les calle Pi i Riu Turia.

   El següent pas de les Regidories d'Acció Social i Coordinació de Projectes ha sigut el llançament, a la fi del passat mes de juliol, d'una convocatòria per a desenvolupar un projecte d'intervenció social. L'Ajuntament ha convidat a participar en aquesta convocatòria a FAGA, Fundació Secretariat Gitano i Natzaret, --tres entitats amb una àmplia experiència en aquesta zona--, perquè presenten proposades d'intervenció social abans del pròxim dia 9 de setembre.

   Les condicions d'aquest contracte, la quantia del qual és de 18.000 euros, contempla la contractació per part de l'entitat adjudicatària de dos educadors socials, que seran les persones que estaran físicament presents en el barri i faran aqueix treball més directe, sempre en estreta coordinació amb l'equip del Centre Social nº 3 --conegut com Centre Felicitat Sánchez-- que dóna servei a aquesta zona.

    Així mateix, la Regidoria d'Acció Social duu a terme les gestions pertinents per a tenir, per primera vegada, un espai físic en aquesta zona des del qual els dos tècnics puguen treballar i realitzar les intervencions de proximitat. Aquesta oficina a més constituirà un espai obert a la població i a les associacions de la zona per a poder organitzar activitats de diversa índole en el barri.

   Conforme als terminis previstos en aquesta convocatòria, el projecte es desenvoluparà des del mes d'octubre fins a final d'any, si bé és una iniciativa municipal que, a través d'una planificació anual, tindrà continuïtat l'any que ve.

   En l'actualitat, el Centre Social nº 3 compta amb el reforç d'una funcionària més, i ja treballa amb 117 unitats familiars de la zona del Cementeri, en pertànyer al barri Ciutat d'Assís. El perfil d'aquesta població revela que un 57% són dones i el 41% restant homes; i que el 54,2 per cent té edats compreses entre els 25 i els 64 anys, i el 34,6 per cent són menors de 24 anys.