Jornada Municipal “Plans de Ciutat”

El coneiximent de Plans Estratègics de Ciutat amb un enfocament integrat flexible i amb la major participació social possible
Imagen relacionada

“Una ciutat intel·ligent és aquella que aprofita i potencia les possibilitats vitals i culturals dels seus ciutadans” (José Antonio Marina).

El desenvolupament de Plans Estratègics de Ciutat amb un enfocament integrat flexible i amb la major participació social possible és un dels objectius principals de nombrosos ajuntaments. En la nova política de cohesió 2014-2020 de la Unió Europea, s'aposta per un desenvolupament urbà sostenible integrat per a afrontar els reptes que tenen les ciutats.Un Pla Estratègic de Ciutat ha de suposar un procés de transformació profunda i canvi substancial de la ciutat, tractant de dinamitzar i implicar els recursos de tots els actors públics i privats del seu territori, creant sinergies entre ells a partir d'uns criteris d'actuació compartits i d'una “visió global i consensuada” del model futur de ciutat que es vol.Un Pla de Ciutat ha d'identificar les àrees estratègiques d'intervenció i els projectes motors clau del canvi urbà.L'Ajuntament d'Alacant organitza esta jornada de conscienciació i reflexió sobre els elements i condicions imprescindibles per a iniciar el procés d'elaboració d'un Pla Estratègic de Ciutat amb garanties d'èxit.

S'hi exposaran diferents experiències municipals i s'hi abordaran aspectes metodològics, d'implicació institucional i de participació social necessaris per al seu desenvolupament.

La jornada tindrà lloc el pròxim dia 19 de maig, a partir de les 11.30 hores, a la sala d'actes Porta Ferrissa de l'Ajuntament d'Alacant; es tracta d'una jornada d'anàlisi sobre “Plans de Ciutat”, en què comptarem amb ponents de reconegut prestigi en el desenvolupament de plans estratègics en diverses ciutats.

JORNADA PLANS DE CIUTAT

(ESTRATÈGIA DE DESENVOLUPAMENT URBÀ SOSTENIBLE INTEGRAT)

PROGRAMA

11.30 -12.00 h Benvinguda institucional, Sr. Gabriel Echávarri Fernández, alcalde d'Alacant i

Sr. Natxo Bellido Suay. segon tinent d'alcalde, portaveu de l'equip de govern. Regidor de Presidència, Coordinació d'Àrees i Projectes, i Contractació.

 

12.00 – 14.30 h

«Plan Estratégico como herramienta de cambio sustancial para la Ciudad. ¿Por qué? ¿Para qué? Condiciones para su elaboración y desarrollo»

Sr. José María Pascual i Esteve, director d'Estratègies de Qualitat Urbana i coordinador del moviment AERYC (Àfrica-Amèrica-Europa de Regions i Ciutats), que promou la governança democràtica i regional. Professor convidat de diferents universitats espanyoles. Autor de sis llibres i nombroses publicacions sobre estratègies urbanes i gestió estratègica territorial.
 

«Organización y estrategias del Ayuntamiento para el desarrollo del Plan de Ciudad.»

Sr. Fernando Álvarez García, cap del Servei de Planificació i Modernització de l'Ajuntament de Gijón, responsable de l'eix de govern del PEG.

 

17.00 -19.30 h Presentació, Sr. Miguel Angel Pavón García, vicealcalde i regidor d'Urbanisme, Imatge Urbana, Vies Públiques i Conservació d'Immobles d'Alacant.

«Elaboración del Plan Estratégico de Ciudad (metodología y procesos). Algunas experiencias de éxito.»

Sra. Eguzkiñe Saenz de Zaitegi, investigadora de la Divisió d'Estratègies d'Innovació en Tecnalia, primer centre privat d'investigació aplicada i desenvolupament tecnològic d'Espanya i un dels més rellevants d'Europa, orientat a la identificació i el desenvolupament d'oportunitats de negoci, per mitjà de la transformació de la tecnologia en PIB. Aborda els reptes urbans per mitjà del desenvolupament i la integració de les solucions i tecnologies urbanes idònies, per a contribuir a un projecte intel·ligent que assegure la sostenibilitat i regeneració de la ciutat, el seu desenvolupament socioeconòmic i l'impuls d'una economia més verda i sostenible.

 

«La participación de los agentes sociales en la planificación de la Ciudad.»

Sr. José Ramón Sobrón, gerent de Kaleidos.red Fundación. Entitat que agrupa els ajuntaments de Saragossa, Getafe, Sant Boi de Llobregat, Logronyo, Màlaga, Bilbao, Burgos, Alcobendas i Vitòria, entre d'altres, i que s'ha consolidat com a centre de referència a Espanya per a les polítiques de serveis i equipaments de proximitat. Treballa en la posada en valor del capital social de les nostres ciutats, tractant d'incidir en el desenvolupament estratègic del municipi i en la qualitat de vida dels seus habitants.

 

Moderador: Sr. Román Pinedo Esteban, cap del Servei de Coordinació d'Àrees i Projectes de l'Ajuntament d'Alacant.

Dia i lloc de realització:

Alacant, 19 de maig de 2016

Sala d'Actes de l'Edifici Porta Ferrissa

C/Jorge Juan, 21 – 03002 Alacant.

ASSISTENCIA LLIMITADA A L'AFORAMENT DEL LOCAL

i per orde d'inscripcio en coordinacion.proyectos@alicante.es 

 

Informació complementària