Educació rep un guardó nacional pel seu programa d'absentisme escolar

Espuch destaca la labor del Departament d'Absentisme Escolar per a treballar valors fonamentals com l'aprenentatge, la formació personal, l'esforç i la responsabilitat
'L'escola de la reina'

 La Regidoria d'Educació que dirigeix l'edil María José Espuch, a través del Departament d'Absentisme Escolar, ha sigut premiat per la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i pel Ministeri d'Educació, amb un guardó que distingeix a nivell nacional la creativitat i valor del programa 'L'escola de la reina', de prevenció de l'absentisme escolar en ensenyament Primari.

Aquest projecte, elaborat íntegrament per l'equip municipal d'Absentisme, part d'un conte senzill que relata la història d'un regne imaginari en el qual el seu monarca descura als seus súbdits, els explota i els condemna a la pobresa, mentre els xiquets i xiquetes manquen d'escola i destinen el seu temps a treballar o a vagar pels carrers sense un futur.

L'edil María José Espuch mostra la seua satisfacció per aquest reconeixement al treball que es duu a terme des de la Regidoria d'Educació en matèria de prevenció de l'abandó escolar, i ha valorat molt positivament l'aplicació d'aquest programa en els col·legis de la ciutat d'Alacant.

En aquest sentit, ha recordat que 'L'escola de la reina' forma part de les activitats oferides en la Guia de Recursos Educatius, i arriba cada curs amb gran acceptació a un total de 60 centres escolars de tota la ciutat.

'A través d'un conte senzill, aquesta iniciativa intenta captar l'interès infantil i treballa valors fonamentals relacionats amb l'Educació, com és l'escola, l'aprenentatge, la formació personal, l'esforç i la responsabilitat".

De forma constructiva, a partir d'aquesta situació la història planteja els valors que porten al poble i a la reina a canviar el seu comportament i a millorar la seua destinació a través de l'educació, valors que els propis escolars interioritzen i els permet comprendre que el procés d'aprenentatge els permetrà accedir a un futur millor, la qual cosa afavoreix la seua permanència en l'ensenyament.

L'equip de la Regidoria d'Educació acudirà a Madrid els pròxims 24 i 25 de novembre a presentar el projecte en la seu de la FEMP i a arreplegar el guardó. Aquest mateix departament ja va ser reconegut l'any passat per la FEMP en l'I Concurs de bones pràctiques Municipals en la Prevenció de l'Abandó Escolar i l'Assetjament Escolar pel seu Protocol d'actuació en matèria d'Absentisme.

UN COMPLET PROGRAMA D'ACTUACIÓ

El projecte 'L'escola de la reina' comprèn diversos àmbits de treball amb l'alumnat, que arranquen amb la visita al col·legi d'un equip de Cuentacuentos que avança de forma dinàmica i creativa els valors i continguts que posteriorment es treballaran amb el text i amb un quadern d'activitats.

Aquest manual d'activitats inclou tres blocs temàtics, el primer dels quals està enfocat a augmentar el valor de l'escola en si mateixa, els beneficis de l'aprenentatge formal i la transmissió de la cultura i del coneixement, així com les repercussions negatives de la falta de formació.

El segon bloc d'activitats treballa els valors que milloren les relacions personals i l'adaptació de l'alumnat al sistema educativa, amb la finalitat de que troben el seu lloc en l'escola i la seua adaptació afavorisca la seua continuïtat en els estudis.

En el tercer bloc es destaquen els valors relacionats amb l'esforç personal, la responsabilitat, el treball en equip i la posada en valor dels líders adequats, amb vista al pas a l'ensenyament Secundari i a l'adolescència.

Finalment, el professorat fa un repàs dels continguts treballats a través del joc de 'L'escola de la reina', amb el qual s'incideix de manera lúdica i pedagògica en els valors apresos amb aquest projecte.

Ací teniu un enllaç a una presentació del programa 'L'escola de la reina':  https://www.youtube.com/watch?v=lmtdw_ykhnk&feature=youtu.be