Cultura de la G.V. llança la seua primera ‘Residència per a Producció’ a Alacant

Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys

Es realitzaran en el Centre Cultural Les Cigarreras durant el pròxim any

Cultura Resident

Amb un pressupost total de 150.000 euros ‘Cultura Resident’ seleccionarà 10 projectes per a realitzar durant l’any 2018, dels quals 4 són específics d’Alacant, amb un pressupost de 45.400 euros.

Es tracta d’un programa pioner en el territori valencià que facilita a les creadores i els creadors temps, espai, acompanyament i recursos econòmics per al desenvolupament del seu treball

La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga acompanyada pel gerent del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, el regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Daniel Simón i el secretari general de l’IVAJ, Jesús Martí, han presentat el primer programa de residències artístiques valencianes de les quals la primera convocatòria és específica d’Alacant.

A fi d’impulsar la creació contemporània i d’enfortir el teixit cultural valencià, Cultura de la Generalitat Valenciana mitjançant el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana posa en marxa el programa de residències artístiques i ajudes a la creació ‘Cultura Resident’ que s’articula mitjançant tres convocatòries públiques: una de producció, una altra de mediació i una altra d’investigació.

La convocatòria corresponent a les residències d’Alacant és la de producció i està dotada de 45.400 euros per part de Cultura de la Generalitat per a quatre projectes que tindran com a residència el centre Cultural Les Cigarreres.

Es tracta d’un programa únic i pioner ja que per primera vegada es compta amb un projecte autonòmic de residències per a creadors, que els facilita temps, espai, acompanyament i recursos econòmics, entre els quals es troben els seus honoraris, per al desenvolupament del seu treball.

‘Cultura Resident’ de Producció a Alacant

Per a aquesta convocatòria se seleccionaran quatre projectes amb residència a Alacant, dos amb una duració bimensual i dos més de quatre mesos. Poden optar a la convocatòria creadors que desenvolupen la seua activitat en l’àmbit de la creació visual, escènica, musical, literària o audiovisual actual.

Està dirigida a creadors i creadores contemporanis amb propostes inèdites o en via d’investigació que requereixen d’un impuls per a la seua producció. Almenys dos dels projectes seran per a creadors arrelats a la Comunitat Valenciana i la residència es realitzarà al Centre Cultural Les Cigarreres amb l’ajuda de l’IVAJ, que posarà a disposició dels creadors i creadores l’alberg juvenil La Florida d’Alacant.

Para cada un dels creadors s’estableixen uns honoraris de 1.200 euros al mes, a més d’una dotació de 3.500 euros per a la producció de l’obra, en el cas de les residències de 2 mesos i 4.500 euros per a les residències de 4 mesos.

Els projectes comptaran així mateix amb un programa específic de suport i assessorament per part del personal tècnic de l’organització. A més, cada projecte disposarà de 600 euros per a la seua presentació i 400 euros com a bossa de viatge per als creadors i les creadores.

La publicació en el DOGV serà imminent i es podran presentar els projectes fins al 15 d’octubre.

En aquest sentit, el director del Consorci de Museus José Luis Pérez Pont ha explicat que “la convocatòria d’Alacant constitueix el tret d’eixida del primer programa de residències autonòmiques en el nostre territori. Treballem ja en una segona fase d’aquest programa que el que pretén és establir acords amb altres residències tant de la resta de l’estat com de l’estranger”.

“Cultura Resident satisfà una de les principals necessitats del sector artístic en el nostre entorn, un programa de residències que permeta l’intercanvi de les creadores i els creadors a nivell estatal i internacional” ha asseverat.

Per la seua banda, la directora general Carmen Amoraga ha recordat que el foment de les residències artístiques per part de Cultura de la Generalitat era necessari i ha matisat: després del canvi en el model de gestió mitjançant convocatòries públiques, Cultura Resident és un dels passos més importants que estem donant per a la professionalització del sector cultural valencià, afavorint l’intercanvi i la mobilitat en condicions de no precarització dels agents culturals”.

Per a la selecció dels projectes es constituirà un jurat format per Antón Patiño (a proposta d’ACOA. Artistes Contemporanis Alacant) artista i escriptor; Chyntia Vera (a proposta d’AVVAC. Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló) forma part de l’equip artístic PSJM; Nieves Correa (a proposta d’AVCA. Associació Valenciana de Crítics d’Art) historiadora d’art, ‘performer’ i directora d’Acció MAD; Carmen Amoraga, directora general de Cultura i Patrimoni, i José Luis Pérez Pont, gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

Pròximament es presentarà la convocatòria de mediació, amb residència en el Centre del Carme Cultura Contemporània de València i la convocatòria d’investigació, amb residència en l’Espai d’Art Contemporani de Castelló.

Nota de prensa del área de Comunicación de la Consellería de Investigación, Educación, Cultura y Deporte de la Generalitat Valenciana

Veure bases

Informació complementària
Vídeos: 
Vídeo noticia gracies a Alacanti TV