La base per al reconeixement de la UNESCO serà el model d'ocupació territorial

Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys

El grupo internac. d'experts en Patrimoni de la Humanitat acaba els debats i valora la transformació de fites naturals amb obres d'enginyieria renaixentista i il·lustrada

El concejal Daniel Simón interviene ante el grupo de expertos

- - El castell de Santa Bàrbara, el pantà de Tibi i l'illa fortificada de Nova Tabarca són exemples d'aquest model que va donar lloc a l'existència i desenvolupament de l'Horta, el Port i d'Alacant com a ciutat d'acollida. 

- - Els següents passos del procés a la candidatura són el Congrés Internacional sobre Fortificacions de l'Edat Moderna en la costa del Mediterrània -  Fortmed 2017- en la UA; una Trobada ciutadana per a obrir la participació a sectors socials, econòmics i turístics i l'elevació a la Generalitat d'un informe preliminar al març de 2018.

- - El regidor de Cultura, Daniel Simón, destaca la unió dels grups polítics de l'Ajuntament secundant el procés i el compromís comú perquè arribe a bona fi: “Emociona la responsabilitat mostrada per les forces polítiques per a anar unides en aquest camí que sens dubte va a millorar Alacant”. 

Alacant. Divendres 2 de juny de 2017. 
“El camí emprès per a harmonitzar la candidatura d'Alacant a l'altura dels paràmetres de la UNESCO és tan important com la destinació mateixa: el seu reconeixement. Els canvis i transformacions a introduir en la ciutat i la unió ciutadana que tot açò ha de suscitar són elements que ens beneficiaran a tots”. 
Aquestes paraules del regidor de Cultura, Daniel Simón, a l'acabament de les Jornades internacionals d'experts, s'han produït després de la declaració de portaveus dels grups polítics municipals a favor dels treballs que han d'avançar per a elaborar una candidatura creïble a Patrimoni de la Humanitat.

Daniel Simón ha precisat que els debats dels experts, amb catedràtics, professors i tècnics de diversos països, han concretat que la candidatura ha de tenir com a pilars fonamentals la sostenibilitat i innovació tecnològica del patrimoni d'Alacant transformat per l'enginyeria renaixentista i il·lustrada. 

El resultat d'aquells avanços van permetre la construcció del pantà de Tibi, el més alt d'Europa fins a principis del Segle XX, la qual cosa va possibilitar un sistema de regadiu singular que va desenvolupar l'Horta d'Alacant i la pròpia ciutat. Aquesta embranzida econòmica va influir en la gradual modernització del castell de Santa Bàrbara i la fortificació de la illa de Nova Tabarca, un baluard poblat des de fa segles en la nostra costa. 
Aquest conjunt de valors es vol conciliar perquè confluïsquen en una candidatura robusta amb l'aspiració que la UNESCO ens reconega com a Patrimoni de la Humanitat. 

Daniel Simón, que ha impulsat la idea mateixa d'armar la candidatura i la trobada d'experts, ha anotat els passos a seguir: 
1. Celebració per part de la Universitat d'Alacant del Congrés Internacional sobre Fortificacions de l'Edat Moderna en la costa del Mediterrània - Fortmed 2017-, a desenvolupar a l'octubre en el campus de Sant Vicent del Raspeig.
2. Una Trobada ciutadana per a obrir la participació en el procés de creació de la candidatura a sectors socials, econòmics i turístics de la ciutat amb la finalitat d'arreplegar les seues idees i aportacions. -Tardor – hivern 2017-. 
3. L'elaboració d'un informe o candidatura preliminar manifestant l'aposta d'Alacant, la qual cosa es dirigirà a la Generalitat perquè siga acceptat i elevat al Govern central. 

El regidor ha aclarit que el procés cap al reconeixement mundial ha de sustentar-se, a més, en un projecte cultural que ha d'enfortir-se se amb millores mediambientals, econòmiques, turístiques, etc, tant en la ciutat com en la comarca. Malgrat les dificultats a superar, Simón ha declarat a la conclusió del simposi que “emociona la responsabilitat mostrada per les forces polítiques per a anar unides en aquest llarg camí que sens dubte va a millorar Alacant”.
 

Informació complementària
Galería de Imágenes: 
Jornadas para la candidatura a la UNESCO: La base para el proyecto a Patrimonio de la Humanidad será el modelo de ocupación del territorio de Alicante
Sesión de trabajo
Algunos de los participantes en los debates
Los grupos políticos se han manifestado de acuerdo con el proceso a seguir
El vicealcalde Miguel Ángel Pavón y el concejal Daniel Simón, en la sesión
Tabarca
Santa Bárbara, al fondo
Algunos de los expertos
El catedrático Horacio Capel y Pérez Burgos, jefe de patrimonio integral del Ayuntamiento