La Banda Municipal tocarà divendres l'himne per a la República encarregat a Oscar Esplá

El programa del concert homenatge a Altamira inclou el Cant rural a Espanya, amb música d'Oscar Esplá i lletra de Manuel Machado, que va ser desplaçat per l'Himne de Riego
Imagen relacionada

Alacant. Dimarts 3 de maig de 2016. 
El concert que oferirà la Banda Simfònica Municipal d'Alacant divendres que ve en homenatge a Altamira presenta un programa amb trets històrics, ja que inclou el Cant rural a Espanya, himne per a la II República que va ser encarregat a Oscar Esplá i Manuel Machado. 

La composició va ser requerida com a proposta per a ser l'himne oficial de l'Espanya republicana, en substitució de la Marxa Real. 

La partitura va ser estrenada en l'Ateneu de Madrid en el mes d'abril de 1931, en presència de Manuel Azaña i els dos artistes esmentats, segons s'aprecia en documents de l'època. En la imatge, una instantània de premsa reproduïda per la Revista Machadiana on apareix, en el centre, Azaña, flanquejat per Oscar Esplá i Manuel Machado.

L'himne, amb el títol de Cant rural a la República espanyola, va ser interpretat per la Banda del desaparegut Cos de Alabarders davant un públic format per polítics, personalitats i ateneistes. La varietat d'opinions, en part divergents, sobre la composició va conduir al fet que es decidira que l'oficial fóra l'Himne de Reg.

El director de la Banda Simfònica Municipal d'Alacant, José Vicente Díaz Alcaina, ha realitzat diverses indagacions fins a aconseguir la partitura del que va quedar com Cant rural, que s'interpretarà a Alacant, en el concert programat per a la vesprada del divendres 6, a les 20 hores, en la Casa de la Música del centre cultural Cigarreras. Al costat de la Banda cantarà la soprano Isabel Cánovas. L'actuació s'ha organitzat dins del calendari d'esdeveniments en homenatge a Rafael Altamira amb motiu del 150 aniversari del seu naixement. 

El programa del concert està conformat per música de compositors alacantins. Obrirà amb el preludi La patria chica i seguirà La Revoltosa, de Ruperto Chapí.
La segona part donarà començament amb el referit Cante rural i una altra joia musical, l'estrena de la versió per a Banda de La pájara pinta, també d'Oscar Esplá. 

Un programa especial que oferirà la Banda en record d'un altre alacantí internacional, el jurista Rafael Altamira i Crevea.

Per a més informació:
Web de la Universitat d'Alacant on es pot escoltar el Canto rural a España

http://web.ua.es/devuelveme-voz/visor.php?fichero=10449.mp3&idioma=es

Revista Machadiana, amb dades sobre el tema:  
http://www.antonio-machado.org/documentales/canto-rural-a-espana-letra-m...  

Informació complementària