Museu de la Ciutat d'Alacant (MUSA)

Tipo de equipamiento: 
Equipaments culturalsMuseus i sales d’exposicions
Logo MUSA

El Museu de la Ciutat d'Alacant MUSA està situat al Castell de Santa Bàrbara, i està integrat per cinc sales que es complementen amb l'Aljub renaixentista.

La història d'Alacant que s'exposa en el MUSA no es podria comptar sense tindre en compte la muntanya Benacantil i el castell de Santa Bàrbara, que han anat units en l'esdevindre de la ciutat des de sempre. L'un i l'altre han sigut referents de les diferents cultures i pobles que van habitar aquestes terres. És per això que el MUSA s'ha volgut fer a la fortalesa.

COM ARRIBAR Al MUSEU MUSA I Al CASTELL DE SANTA BÀRBARA: 

L'accés al Castell de Santa Bàrbara es fa a través dels ascensors que es troben enfront de la platja del Postiguet. 

Es pot accedir a peu pel Parc de la Ereta. 

Finalment, és possible pujar a peu o amb cotxe a través d'una carretera convencional pel carrer Vázquez de Mella.

Només es permet accedir amb vehicle per a la càrrega i descàrrega de passatgers.

No està permés estacionar vehicles al recinte (Queden actives les dues places d'aparcament de diversitat funcional i aparcabicis). 

 • Accés als ascensors del Castell: Av. Juan Bautista Lafora s/n. 03002. Obert amb restriccions d'aforament per la COVID. No està permés menjar i beure al seu interior.
 • Accés per carretera: Carrer Vázquez de Mella, s/n. 03013
Ubicación: 
Castillo
Santa Bárbara
0300
Ubicat en el Castillo de Santa Bárbara, enfront de platja Postiguet
Horario: 

Horari de les sales del MUSA:

Consultar els horaris al personal del Castell. Pot variar en funció de les restriccions per Coronavirus.

Veure horaris i accessos del Castell de Santa Bàrbara ACÍ

La Fortalesa romandrà tancada els dies 24, 25 i 31 de desembre i els dies 1 i 6 de gener.

Contacto: 
Telèfon: 
965177201
965177201
965125633
Más información: 

S'ha dissenyat un museu que arreplega moments o temàtiques importants de la història d'Alacant, que s'han completat en diverses fases:

 1. Primera. El 24 de març del 2011, es van obrir:
  • El Cos d'Enginyers acull el CERV, Centre de Recepció de Visitants. Mostra un audiovisual d'animació sobre la història d'Alacant. Proposa, a més, un recorregut per les diferents èpoques de la història de la ciutat.
  • L'Antic Hospital acull l'exposició “Alacant traspassada de Mediterrani”, que exhibix la vinculació d'Alacant amb el Mediterrani, intercalant materials arqueològics i etnològics.
  • A la Sala Llarga, l'exposició “Històries i persones” permet conéixer moltes de les persones que han format part de la història de la ciutat. Amb punts interactius per a obtindre informació sobre les professions, els cognoms, etc.
  • Les Coves dels Anglesos narren “L'explosió de la mina” durant la Guerra de Successió, amb panells i un audiovisual innovador.
  • Els antics calabossos, davall la plaça d'armes, pel risc en l'estreta escalinata de descens, són visitables amb guia, dins del programa de recorreguts guiats per la fortalesa.
 2. Els atractius del MUSA es  van incrementar al març del 2012 amb nous espais.
  • Cova - quadra. Excavada en un dels fossats. La cavitat es va utilitzar durant anys com a quadra del burro utilitzat per al transport de materials al fortí.
  • Aljub renaixentista. Situat davall l'actual plaça d'Armes. De mitjan del S. XVI. Amb dos naus sustentades en arcs de carreuat. Dissenyat per a arreplegar les aigües de pluja. El panell de l'entrada hi oferix informaci. En l'aljub s'ha instal·lat una projecció que simula els efectes de l'aigua sobre les parets.
 3. Les obres i els plans de millora de la Regidoria de Cultura han facilitat l'obertura, al maig del 2013, de la Casa del Governador. Amb diversos ambients que exhibixen "Ceràmica i art. L'art de les xicotetes coses", amb peces i restes de jaciments arqueològics d'Alacant.
  • Antesala: amb un gran mural amb 2.162 fragments ceràmics de totes les èpoques. En este espai es fa insistència en la didàctica.
  • Volta: exposa materials arqueològics. 5 vitrines amb gerres, bols, copes, plats, etc. que formen un recorregut cronològic des del Neolític fins a l'Edat Contemporània.
  • Terrassa: es guanyen espais visitables. Es crea un nou punt de trobada per a la fotografia, amb vistes privilegiades. S'hi han instal·lat reproduccions de 3 màquines d'assalt de l'Edat Mitjana: catapulta, ballesta i palissada.
Informació complementària
Vídeos: 
Galería de Imágenes: 
Galeria d’imatges del Museu de la Ciutat d’Alacant (MUSA)
Centro de recepción de visitantes
Vista interior
Vista interior
Museo de la Ciudad de Alicante MUSA- Museu de la Ciutat d'Alacant MUSA
Museo de la Ciudad de Alicante MUSA- Museu de la Ciutat d'Alacant MUSA