Museu de la Ciutat d'Alacant (MUSA)

Tipo de equipamiento: 
Equipaments culturalsMuseus i sales d’exposicions
Logo MUSA

El Museu de la Ciutat d'Alacant MUSA està situat al Castell de Santa Bàrbara, i està integrat per cinc sales que es complementen amb l'Aljub renaixentista.

La història d'Alacant que s'exposa en el MUSA no es podria comptar sense tindre en compte la muntanya Benacantil i el castell de Santa Bàrbara, que han anat units en l'esdevindre de la ciutat des de sempre. L'un i l'altre han sigut referents de les diferents cultures i pobles que van habitar aquestes terres. És per això que el MUSA s'ha volgut fer a la fortalesa.

Com arribar al Museu MUSA i al Castell de Santa Bàrbara 

 • Es pot accedir a peu pel Parc de la Ereta. 
 • Accés per a vehícles pel carrer Vázquez de Mella. No està permés estacionar vehicles al recinte (Queden actives les dues places d'aparcament de diversitat funcional i aparcabicis). 
 • Accés als ascensors del Castell: Av. Juan Bautista Lafora s/n. 03002. No està permés menjar i beure al seu interior. Actualment estan tancats per una avaria tècnica. Disculpen les molèsties
 • Accés en minibus (llançadora): 

Servei de minibús-llançadora:

Horari dels minibusos:

 • ​Del 15 de novembre al 27 de febrer: de dilluns a diumenge de 10.00 a 18.00 hores.
 • Del 28 de febrer al 16 de juny: de dilluns a diumenge de 10.00 a 20.00 hores.
 • Del 17 de juny al 4 de setembre: de dilluns a diumenge de 10.00 a 23.00 hores.
 • Del 5 de setembre al 14 de novembre: de dilluns a diumenge de 10.00 a 20.00 hores

Preu: 1,45€ per trajecte. 

Ubicació de les parades:

 • Plaça Porta de la Mar
 • Platja Postiguet- Passarel.·la
 • Para TRAM Castell-MARQ
 • Plaça del Doctor Gómez Ulla, enfront del Museu MARQ
 • Castell de Santa Bàrbara

Freqüència:

Cada 40 minuts. El servei es podrà reforçar en casos excepcionals. Concretament, amb l'arribada de creuers a la ciutat.
En cas de celebrar-se esdeveniments, com puguen ser congressos o reunions de gran afluència de persones, es preveu que puguen funcionar fins a cinc microbusos que permetran millorar les freqüències amb pas cada tres o quatre minuts.
Només de manera excepcional i amb l'expressa autorització municipal, es podrien utilitzar vehicles de major dimensió per a resoldre puntualment necessitats de gran demanda. 

Per a més informació: https://alicante.vectalia.es/linea/lanzadera-castillo-santa-barbara/#línia=CSB

 

Ubicación: 
Castillo
Santa Bárbara
0300
Ubicat en el Castillo de Santa Bárbara, enfront de platja Postiguet
Horario: 

Horari de les sales del MUSA:

Veure horaris i accessos del Castell de Santa Bàrbara ACÍ

***La Fortalesa romandrà tancada els dies festius 24, 25 i 31 de desembre i 1 i 6 de gener per descans del personal i del 26 de febrer al 3 de març, romandrà tancat amb motiu del rodatge d'una pel·lícula.

Contacto: 
Telèfon: 
673849890
Más información: 

S'ha dissenyat un museu que arreplega moments o temàtiques importants de la història d'Alacant, que s'han completat en diverses fases:

 1. Primera. El 24 de març del 2011, es van obrir:
  • El Cos d'Enginyers acull el CERV, Centre de Recepció de Visitants. Mostra un audiovisual d'animació sobre la història d'Alacant. Proposa, a més, un recorregut per les diferents èpoques de la història de la ciutat.
  • L'Antic Hospital acull l'exposició “Alacant traspassada de Mediterrani”, que exhibix la vinculació d'Alacant amb el Mediterrani, intercalant materials arqueològics i etnològics.
  • A la Sala Llarga, l'exposició “Històries i persones” permet conéixer moltes de les persones que han format part de la història de la ciutat. Amb punts interactius per a obtindre informació sobre les professions, els cognoms, etc.
  • Les Coves dels Anglesos narren “L'explosió de la mina” durant la Guerra de Successió, amb panells i un audiovisual innovador.
  • Els antics calabossos, davall la plaça d'armes, pel risc en l'estreta escalinata de descens, són visitables amb guia, dins del programa de recorreguts guiats per la fortalesa.
 2. Els atractius del MUSA es  van incrementar al març del 2012 amb nous espais.
  • Cova - quadra. Excavada en un dels fossats. La cavitat es va utilitzar durant anys com a quadra del burro utilitzat per al transport de materials al fortí.
  • Aljub renaixentista. Situat davall l'actual plaça d'Armes. De mitjan del S. XVI. Amb dos naus sustentades en arcs de carreuat. Dissenyat per a arreplegar les aigües de pluja. El panell de l'entrada hi oferix informaci. En l'aljub s'ha instal·lat una projecció que simula els efectes de l'aigua sobre les parets.
 3. Les obres i els plans de millora de la Regidoria de Cultura han facilitat l'obertura, al maig del 2013, de la Casa del Governador. Amb diversos ambients que exhibixen "Ceràmica i art. L'art de les xicotetes coses", amb peces i restes de jaciments arqueològics d'Alacant.
  • Antesala: amb un gran mural amb 2.162 fragments ceràmics de totes les èpoques. En este espai es fa insistència en la didàctica.
  • Volta: exposa materials arqueològics. 5 vitrines amb gerres, bols, copes, plats, etc. que formen un recorregut cronològic des del Neolític fins a l'Edat Contemporània.
  • Terrassa: es guanyen espais visitables. Es crea un nou punt de trobada per a la fotografia, amb vistes privilegiades. S'hi han instal·lat reproduccions de 3 màquines d'assalt de l'Edat Mitjana: catapulta, ballesta i palissada.

Més informació a les oficines de turisme:

Informació complementària
Vídeos: 
Galería de Imágenes: 
Galeria d’imatges del Museu de la Ciutat d’Alacant (MUSA)
Visita teatralizada en Torre Sarrió con motivo del Día Internacional de los Museos 2022, el domingo 22 de mayo a las 10.30 y a las 12.30. Inscrip...
Centro de recepción de visitantes
Vista interior
Vista interior
Museo de la Ciudad de Alicante MUSA- Museu de la Ciutat d'Alacant MUSA
Museo de la Ciudad de Alicante MUSA- Museu de la Ciutat d'Alacant MUSA