Ruta Sempere. Llocs públics on trobar a l'artista Eusebio Sempere.

Imagen relacionada

L’artista alacantí nascut a Onil sempre va considerar molt important Alacant en la seua trajectòria vital i artística i van ser molt nombroses les seues relacions tant amb les institucions de la ciutat com amb les persones. Des de la primera exposició de les seues obres al costat dels també alacantins Arcadi Blasco i Juana Francés en 1971, les visites a la ciutat es van succeir i les seues amistats es van enfortir.

Mestre d’altres artistes alacantins, va participar en jurats, va assistir a reunions de caràcter cultural, va idear la Càtedra d’Art Cinètic del Centre d’Art i Comunicació Visual Eusebio Sempere de la Diputació d’Alacant…, va participar i va col·laborar de forma activa en la modernització de la ciutat als anys 70 i van ser molt nombrosos els projectes impulsats pel propi artista a Alacant, alguns fallits i altres reeixits.

Al gener de 1976, va anunciar públicament que tenia intenció de donar la seua col·lecció d’obres d’art, aquelles que posseïa i unes altres que aniria adquirint, a la ciutat d’Alacant perquè els seus ciutadans pogueren tenir coneixement de l’art contemporani. Així ho va fer i amb la Col·lecció Art Segle XX es va inaugurar el Museu de l’Assegurada en 1977, un dels primers museus d’art contemporani d’Espanya. Avui, la Col·lecció constitueix l’essència del MACA, el Museu d’Art Contemporani d’Alacant, i guarda obres de gran qualitat i de caràcter internacional dels millors artistes del segle XX.

El mateix dia que es va signar la donació d’aquesta col·lecció el 30 de setembre de 1978, l’artista va regalar a la ciutat l’escultura Com una estrela que es va col·locar en primera instància en el Portal d’Elx i que des de 1997 se situa molt prop de l’Estació ferroviària d’Alacant. Era una de les escultures que hagueren format part d’un projecte més ampli de Museu d’Escultura a l’aire lliure que mai es va arribar a realitzar, idea del propi artista.

A més, com a homenatge a aquesta terra, l’artista va voler dedicar una esplèndida carpeta de 9 serigrafies a Alacant amb textos escollits de Gabriel Miró extrets de les seues novel·les i traduïts de forma sublim a l’abstracció geomètrica. Es tracta de la carpeta Homenatge a Gabriel Miró editada per la Galeria Itàlia d’Alacant en 1978.
En un altre dels seus generosos gestos per a la ciutat, Sempere va dissenyar també en 1978 el Paviment de l’Avinguda d’Oscar Esplá, una àmplia via que parteix de la Plaça de l’Estrela, així denominada per albergar en el centre, la seua pròpia escultura mòbil. I va engrandir la façana de la terminal de l’Aeroport d’Elx-Alacant amb una gran escultura mural.

Anys més tard, les institucions alacantines li van atorgar el títol de Fill Predilecte de la Província, el de Fill adoptiu de la ciutat i va ser investit Doctor Honoris causa per la Universitat d’Alacant.

I com última voluntat, Eusebio Sempere va disposar que a la seua mort, fóra enterrat al Monestir de la Santa Faç, molt prop de la relíquia sagrada. Prop d’allí, des de 2008, una gran Piràmide gira de forma interminable enfront de les aigües de la Platja de l’Albufereta en un encreuament de camins i d’història. Per a no oblidar la d’Eusebio Sempere. Veure en google maps

Informació complementària