Fogueres de Sant Joan

Foguera de Sant Joan

Les Fogueres d'Alacant representen l'essència del caràcter obert i passional mediterrani dels alacantins que se sintetitza en el ritu de la Nit de Sant Joan, un ritu ancestral que hui es viu d'una forma més rica pel que fa a les seues manifestacions i formes sense perdre ni una mica la seua base popular. Durant uns dies el carrer és ocupat per la Festa. La gent abandona la seua vida quotidiana i es trasllada al carrer, espai obert i polivalent on la ciutat conviu.

A més de la foguera, o monument foguerer, que és la fita visual, la barraca és el punt de reunió on esdevenen tots els actes de la Festa, tant socials com gastronòmics, on no falten les bacores i la coca amb tonyina.

Com a Festa que enalteix la fecunditat, la dona és un altre element clau de les Fogueres, tant per estètica com per essència; la Bellesa del Foc representa durant tot un any la dona alacantina, i arriba a ser un personatge amb rang d'ídol popular reconegut per grans i menuts. Aquesta simpatia es fa extensiva a les desfilades, on la presència de les belleses és aplaudida efusivament pel públic que ompli els carrers.

El foc, element clau de la Festa, amb el seu origen en festivals ignis de l'antiguitat, crema aquelles pires de coses velles que es cremaven al carrer, que passen a convertir-se en monument, en la foguera, motiu de esforços econòmics i orgull col·lectiu per a cadascuna de les més de 80 comissions que fan possible aquesta Festa a la qual no és alié cap racó de la ciutat. Així arribem a unes altres peces que formen aquest tapís festiu tan ric: la música, els focs d'artifici, les mascletades... i la Festa dins de la Festa, els bous. En aquest ràpid recorregut de presentació arribem a l'acte final de Fogueres, la Cremà, nit màgica que culmina amb un altre ritual ancestral com és vore fer-se de dia banyant-se en la mar. L'apoteosi de la festa la posa el Castell de Focs d'artifici a la Platja del Postiguet, on milers de persones es reuneixen per a gaudir de cinc espectacles que ofereixen en concurs empreses nacionals i internacionals de pirotècnia.

La figura central de les Fogueres mereix un comentari més extens. Definit per constructors i artistes com "art efímer", el monument està construït amb materials molt peribles i fàcilment inflamables: cartó, fusta, paper, pintura... Magnífiques escultures que han tardat mesos a ser realitzades, estan concebudes per a que el foc les transforme fugaçment en brases, en cendres.

Però això no és motiu de pena, sinó tot al contrari; el tema de la Festa és precisament que el monument, bell i imponent, figura central de les Fogueres, creme bé, que complesca la seua funció perfectament. Conjunció d'arquitectura, escultura i pintura, el monument té les seues normes per a la composició formal, al voltant de les quals l'artista pot donar eixida a tot el seu potencial creatiu. Enfront d'aquesta ortodòxia d'estil, la foguera té el seu contrapunt en els ninots, figures grotesques que tenen una finalitat decorativa i transgressora. Amb ells es dóna llicència a la crítica social i política, i es permet manifestar l'opinió popular sobre un arquetip social o un personatge d'actualitat. Milers de persones fascinades pel foc i la Festa, arriben des de mig món, convertint Alacant en un centre d'atracció internacional.

Informació complementària