Festes Tradicionals

Creu de Maig

SANTA CREU - RAVAL ROIG - SANT ANTÓN - TABARCA - SANT ROC - BARRI DE SANT GABRIEL - CORPUS CHRISTI - 

Estes sis festes tradicionals són representatives d'eixe Alacant entranyable, tradicional, familiar, encara no invadit pel neó i amb cert regust de passat feliç. El barri de Santa Creu, se situa al punt més alt d'Alacant, penjat del Benacantil, prop del cel. En este escenari se celebra la festivitat de la Creu de Maig, una manifestació religiosa colorista i passional, artesana, ja que són les dones les que guarnixen amb flors unes creus que adornen el barri que s'ompli d'una explosió d'alegria callada.

En l'altre vessant del Benacantil se situa el Raval Roig, tradicional balcó mariner de la ciutat, que canvia de ritme al setembre amb motiu de la festivitat en honor de la Mare de Déu dels Socors; jocs populars, cucanyes, concursos gastronòmics i danses tornen ecos d'un passat recent amb tota la gràcia de la tradició apresa.

També als peus del Benacantil, però mirant a la ciutat, està el Barri de Sant Antoni, on cada 17 de gener se celebra el Porrat de Sant Antoni, amb la seua benedicció d'animals i amb la presència de parades de carrer de porrat, consistent en dolços artesans i fruites seques.

Tabarca és un punt i a part que mereix inexcusablement una visita pel seu interés paisatgístic, gastronòmic i humà. Al juliol, en plena època turística, la romeria marítima en honor de la Mare de Déu del Carme dóna el to solemne a tant de sol i sangria, en un acte emotiu on la imatge de la Verge és motiu d'una processó en vaixells en què es recorda els mariners difunts llançant flors al mar entre cants i salves marians.

Al turó de l'Ereta es troba el santuari de Sant Roc, copatró de la ciutat d'Alacant des del S. XVI i al qual els veïns rendixen homenatge en el mes d'agost, després del seu tradicional pregó que obri una setmana de festejos en què s'han recuperat jocs tradicionals com la “Banyà”, la “tomatina”, “Canterillas”, “Cucanyes”, “Carreres de sacs”.

Des de fa més de 80 anys el barri de Sant Gabriel celebra les seues festes cada any durant el mes de juliol, amb nombrosos concursos, desfilades, cercaviles, jocs populars, fira infantil, actuacions i música per a totes les edats. Cal destacar la Cavalcada Humorística i el Concurs de Carrers Adornats, ja tradicionals.

Informació complementària