Romeria al monestir de la Santa Faç

Fatxada principal

La romeria al monestir de la Santa Faç, amb quasi cinc segles d'antiguitat, és l'altra gran festa alacantina; més intimista i assossegada que les Fogueres de Sant Joan i on el visitant pot departir amb els alacantins en un context quasi familiar. Aquest assossec, no obstant, es tradueix en quasi 300.000 persones que ocupen els huit quilòmetres que uneixen la cocatedral de Sant Nicolau, punt de partida de la romeria, fins a l'arribada al monestir on s'acull la relíquia motiu de fervor, peticions i anhels per als romers.

La data de la romeria a la Santa Faç no és un dia fix del mes (abril o maig), perquè se celebra tradicionalment el segon dijous de Pasqua després de la Setmana Santa. Des de fa anys, aquest dia es prolonga durant tot el cap de setmana. Cal matinar, perquè la distància és llarga i perquè l'Ajuntament reparteix milers de canyes amb romer per a pelegrins, però no n'hi ha per a tots. Quasi en despuntar el dia, ja estan reunits els representants d'estaments socials, religiosos i polítics de la ciutat, quasi tots vestits amb brusa negra i mocador al coll, aquest amb els colors de la ciutat, blanc i blau cel.

El recorregut es fa al llarg d'un viacrucis des de l'avinguda de Dénia fins a la Santa Faç per la nacional, que aquest dia queda tallada al trànsit rodat. En punts acordats per la tradició, es van fent paradetes, sent una de les més concorregudes la municipal, en què es reparteixen de forma gratuïta vi de la terra i rotllets casolans d'anís. L'arribada al caseriu de la Santa Faç és una pugna per aconseguir un lloc des d'on presenciar l'obertura del cambril que acull el sagrat llenç, realitzat en fina gasa, en el qual està plasmada, segons la tradició, la "imatge" de la faç de Crist arreplegada per la Verònica. Després d'aquest últim acte religiós, el monestir s'ompli de pregàries, de murmuris, de ciris encesos i exvots col·locats per fidels que demanen algun favor, generalment per a un familiar.

L'Excm. Revdm. Sr., Bisbe, acompanyat dels Síndics del Patronat, traslladen la imatge a la plaça on té lloc una santa missa, presidida per la Relíquia.

Als voltants, la festa se succeeix entre menjars a l'aire lliure i visites als centenars de parades de venda ambulant que arriben per a l'ocasió; la compra d'un objecte d'artesania forma part del ritual. En caure la vesprada, el goteig de romers tornant a peu a la ciutat se succeeix fins que es fa fosc i es tanca aquesta cita fins a l'any pròxim.