Memòria Històrica recupera amb 'Mar de Almendros' el drama dels republicans en el Port

Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys

Col·labora amb la UA i l'Autoritat Portuària en la representació de l'obra tots els dijous i divendres de juliol

#Espuch

   La Regidoria de Memòria Històrica i Democràtica, dirigida per l'edil María José Espuch, en col·laboració amb la Universitat d'Alacant i l'Autoritat Portuària, organitza la representació de l'obra de teatre 'Mar de Almendros' de Juan Luis Mira, que arreplega el drama dels centenars de persones que s'apinyaven en el Port d'Alacant esperant un vaixell al final de la Guerra Civil al març de 1939.

   María José Espuch ha presentat aquest dimecres en roda de premsa aquesta activitat, al costat de Juan Luis Mira, autor i director de l'obra; John Sanderson, director del Màster en Art Dramàtic Universitat d'Alacant; Juan Antonio Barri, vicedegà d'Història de la Facultat de Lletres i Luis López, cap d'Unitat d'Operacions i Serveis Portuaris.

   L'estrena es realitzarà el 7 de juliol a l'aire lliure en el Moll 14, i a partir d'aqueixa data es representarà tots els dijous i divendres del mes de juliol, a les 21:15 hores, a càrrec de l'Associació Cultural TEADA, dedicada a gestionar espectacles teatrals generats per l'alumnat del Master en Art Dramàtic Aplicat de la Universitat d'Alacant.

   La regidora ha traslladat tot el seu suport a aquesta activitat que posa en valor una vegada més l'estreta col·laboració entre l'Ajuntament i la Universitat d'Alacant. "Sempre és un motiu de satisfacció i més si es tracta d'una activitat que entronca amb el projecte Alacant, ciutat de la memòria, que és una ferma aposta de la regidoria que tinc l'honor de dirigir", ha indicat.

   L'obra està relacionada amb els esdeveniments succeïts en el final de la Guerra Civil espanyola en aquest mateix port d'Alacant, amb l'eixida a l'exili de milers de republicans espanyols a bord del buc Stanbrook, i l'apresamiento d'aquelles persones no van tenir la sort d'embarcar en ell.

   "Aquesta obra ens trasllada al 29 de març de 1939, en el qual milers de republicans i republicanes es van veure atrapats esperant al fet que algú els rescatara, m'emocione perquè estem vivint moments durs que altres ciutadans estan passant pel mateix, i pinso en quin ximple és l'espècie humana quan estem caent en els mateixos errors que vam cometre fa tan sols uns anys, ha afegit l'edil.

   En aquest sentit, el vicedegà d'Història de la Facultat de Lletres Juan Antonio Barri, ha recordat que va ser un moment "molt important en què va aflorar la solidaritat, el capità galés del vaixell Stanbrook va salvar a més de 3.000 persones refugiades republicanes en un escenari dantesco".

En la seua opinió, "Alacant té un deute històric amb aquest episodi, que és equiparable a 'La llista de Schindler' que un heroi salva a milers de persones desinteressadament en un moment extraordinàriament dramàtic de la història d'Espanya i d'Europa".

60 MINUTS D'EMOCIÓ I HOMENATGE

Per la seua banda, l'autor i director de l'obra Juan Luis Mira ha remarcat que "no és una obra trista, sinó una obra que juga amb els sentiments, i sobretot que serveix perquè la gent viva un moment que va passar i un moment que està passant".

Al seu semblar, "aquesta obra és molt necessària hui dia, i explicar-la d'una forma molt senzilla: amb cinc actors, una petita escenografia que són les maletes del viatge, que són la metàfora de la fugida, un escenari natural com és el Port, i un públic que serà el protagonista d'aquesta història".

   "No és una història que parle únicament del Stanbrook, sinó que utilitza el Stanbrook com a pretext per a parlar de moltes coses: de teatre, d'herois, de gent que cercava l'esperança, d'una injustícia, de com el paper de la cultura, de tantes coses en les quals jo cree, i que vaig introduir a partir del text de Max Aub Camp dels Ametlers".

   Juan Luis Mira ha avançat que seran "60 minuts d'emoció i de sentiments, 60 minuts d'homenatge a la gent que es va anar en el Stanbrook, perquè al principi de l'obra i al final gens més real i teatralment eficaç i sincer que nomenar als passatgers del Stanbrook, i curiosament alguns d'ells van a estar ací veient-ho".

   Est serà el cas d'Élia, una xiqueta de les passatgeres del vaixell, que, segons ha detallat l'autor, explica com el capità "la va agafar, la va pujar i li va fer una besada. Per a mi, Élia, que va a venir a l'estrena i després eixirà a saludar, i aquestes persones que van estar ací, realment són les protagonistes d'aquesta història, i el millor homenatge que podem fer és venir a compartir i recordar alguna cosa que va passar i recordar alguna cosa que està passant a prop ara".

   El director del Màster en Art Dramàtic Universitat d'Alacant, John Sanderson, ha mostrat la seua satisfacció per poder representar aquesta obra en l'emplaçament real en el qual es van produir els fets, i ha recordat que 'Mar de Almendros' ha rebut diverses distincions a nivell nacional, com el Premi Kutxa Ciutat de Sant Sebastià 2000. "Es tracta de fer ciutat i que Alacant sone per Espanya i que sone a Alacant", ha comentat.

   Per la seua banda, Luis López, cap d'Unitat d'Operacions i Serveis Portuaris, ha mostrat el seu desig que aquesta obra siga tot un èxit i ha traslladat el seu suport a aquesta iniciativa amb la qual l'Autoritat Portuària atén a la responsabilitat social corporativa amb la societat alacantina.