Les obres del Centre d'Interpretació de la Memòria acabaran el 31 de desembre

En el pròxim pressupost municipal s'inclourà la musealización, per a la seua obertura al públic en 2017
Memòria Històrica

   La regidora d'Infraestructures i Manteniment, Gloria Vara, i la de Memòria Històrica, Mª José Espuch, han mantingut hui una reunió per a ultimar la planificació de les actuacions necessàries per a la rehabilitació del Centre d'Interpretació de Memòria de la Guerra Civil a Alacant (Mega), tancat a causa de les deficiències detectades en les seues instal·lacions.

   El Centre d'Interpretació es va tancar al desembre a la vista de les múltiples deficiències que presentava: l'edifici no complia les normes d'accessibilitat, hi havia goteres i filtracions, sales infrautilizadas, vehicles estacionats en el recinte que entorpien les visites guiades, peces exposades amb cessió temporal que s'han anat retirant. A més, es va apreciar que el discurs museístic que oferia era insuficient i inexacte i no reflectia la realitat històrica d'aquells dramàtics anys.

  La reunió entre les regidores responsables de les àrees municipals implicades en el projecte ha conclòs amb el compromís de Gloria Vara de presentar la memòria valorada i el pressupost d'obra menor de la primera fase de les obres que cal escometre en el recinte.

   Aquesta planificació permet incloure la primera fase d'habilitació del Centre d'Interpretació entre els projectes d'edificació sostenible que poden ser finançats enguany, i que han d'estar executats abans del 31 de desembre. L'obra restant i la musealización de l'espai quedarien per a una segona fase en 2017.

   Tot el recinte ocupat pels antics tallers municipals, --situats al costat de la plaça Sèneca-- es convertirà en un centre de referència de la memòria històrica d'Alacant. Es preveu la integració en el projecte dels espais exteriors perquè tot el recinte forme part d'una instal·lació pionera a España, en la qual desenvolupar activitats de sensibilització i recuperació de la memòria d'un període tan important de la història recent. Es podran realitzar activitats per a escolars a l'aire lliure i s'habilitaran sales per a exposicions temporals.

   "La Regidoria de Memòria Històrica naix amb la vocació de donar a conèixer una part de la història oblidada durant molts anys. És hora que alacantins i alacantines coneguen la seua història, però també és important que la donem a conèixer a les persones que visiten Alacant. El MEGA serà un recurs turístic de primer ordre que enriquirà l'oferta turística de la ciutat", ha afirmat Espuch.

   Per a l'explotació del Centre d'Interpretació de la Memòria de la Guerra Civil, que inclouria una cafeteria i una tenda temàtica així com de la resta de recursos visitables en la ciutat, s'adoptarà la fórmula que es considere més idònia, incloent la possibilitat de contractació externa.