L'Ajuntament redobla els seus esforços i augmenta un 64% el seu servei de suport a llibret

El lliurament dels premis serà el 18 de juny en el Saló Blau del Consistori
Llibrets

   La Regidoria de Presidència que dirigeix l'edil Natxo Bellido, a través de l'Oficina Municipal de Promoció Lingüística, ha redoblat els seus esforços enguany per a col·laborar amb la Federació dels Fogueres de Sant Joan en la correcció i traducció d'un total de 23 Llibrets de Fogueres, un 64 per cent més que en 2015, en què van sol·licitar aquest servei gratuït 14 llibrets.

   Els llibrets de Fogueres que s'han beneficiat d'aquest servei concorren a la convocatòria de premis de la Conselleria d'Educació i Cultura, per a promocionar l'ús del valencià, a la qual l'actual govern del canvi destina enguany de 33.500 euros, un 68 per cent més que en anys anteriors.

   L'acte formal de lliurament d'aquests premis es realitzarà el pròxim dia 18 de juny en el Saló Blau de l'Ajuntament d'Alacant, amb la presència de l'alcalde d'Alacant, Gabriel Echávarri i de la resta d'autoritats municipals, del conseller d'Educació i Cultura, Vicent Marzà i del director general de director General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano.

  L'Oficina Municipal de Promoció Lingüística, que disposa d'una sola tècnica, ha realitzat un gran esforç enguany per a atendre dins del termini i en la forma escaient les 23 peticions que ha anat rebent, 18 d'elles procedents de diferents fogueres i les cinc restant de barraques.

   Durant la roda de premsa --oferida avui al costat del president de la Federació de Fogueres, Manuel Jiménez, la Bellesa del Foc Ana Belén Castelló, i l'assessor municipal de Festes Miguel Castelló--, Natxo Bellido ha considerat que l'augment de peticions rebudes per a realitzar la traducció dels llibrets revela "l'interès de la ciutadania en favor de la normalització lingüística, i de la recuperació de la identitat i l'autoestima de la ciutat".

   "La difusió del valencià a través de la Festa dóna valor al nostre patrimoni cultural i ens ajuda a projectar de cara al món el que és genuïnament nostre i el que ens fa diferents", ha indicat. A més, ha agraït el "paper clau que té la Federació de Fogueres de Sant Joan en la recuperació del valencià a Alacant".

   En aquest sentit, Manuel Giménez, ha mostrat la seua satisfacció per la contribució del món de la Festa en la recuperació i promoció del valencià a través d'aquest tipus d'iniciatives, i ha agraït el suport de l'Ajuntament d'Alacant i de la Generalitat Valenciana per potenciar l'elaboració de llibrets en valencià.

   "La dotació dels premis enguany ha augmentat molt i les comissions ho agraeixen: serà una dosi d'il·lusió perquè les fogueras i barraques utilitzen la llengua valenciana", ha comentat Giménez.

   Per la seua banda, la Bellesa del Foc, Ana Belén Castelló, ha agraït el treball i la col·laboració de l'Ajuntament per la festa de fogueres i per la promoció de l'ús del valencià, que "és la nostra llengua i les nostres arrels, i per açò cal recolzar-la".

   Miguel Castelló, en aquesta línia, ha mostrat el seu desig que, "d'ací a uns anys, els llibrets es facen en valencià però no perquè ha uns premis econòmics, sinó perquè realment el valencià , que és una llengua vehicular com el castellà, s'use en la festa tant com el castellà".

QUALITAT DELS LLIBRETS

   Natxo Bellido, durant la seua intervenció en la roda de premsa, ha destacat l'alta qualitat dels llibrets que concorren a la convocatòria de premis de la Generalitat, que enguany atorgarà un total de trenta premis, el més important de 3.500 euros, un segon de 3.000 euros i un tercer de 2.500 euros.

   Per a poder concursar, els llibrets han d'estar escrits en valencià seguint la normativa que marca l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, tenir un tiratge d'almenys 200 exemplars i fer constar la seua participació aquesta convocatòria en el llibre.

   A l'hora de valorar la qualitat dels llibrets, una comissió tècnica valora la qualitat de l'edició, els continguts literaris, l'extensió del text escrit en valencià, la difusió del llibre i la publicitat en valencià. Amb la suma d'aquestes puntuacions s'elabora una llista per a establir els premis