L'Ajuntament preveu obrir al juny la fase de participació ciutadana del Pla de Ciutat

Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys

Satisfacció després de la primera reunió de l'òrgan que ha de marcar l'avanç del pla estratègic de Ciutat fins a 2019

Avança la coordinació del futur Pla de Ciutat

Alacant, dimarts 20 de desembre de 2016.- L'Ajuntament d'Alacant ha celebrat aquest dimecres la primera reunió de la Comissió de Coordinació Tècnica per a l'elaboració del 'Pla de Ciutat', en la qual s'ha establit un full de ruta i un cronograma de treball a seguir en els pròxims mesos, que preveu obrir el procés de participació ciutadana al juny de 2017.

L'equip de Govern ha apostat de forma decidida per portar avant amb èxit aquest potent procés d'elaboració d'un Pla de Ciutat, que compta amb la implicació de totes les àrees i de l'alcalde Gabriel Echávarri, qui el passat mes de novembre ja va mantenir una reunió amb l'assessor extern i expert en gestió estratègica urbana i regional, desenvolupament urbanístic i cohesió social José María Pascual Esteve, per a conèixer al detall els avanços d'aquest procés.

L'Ajuntament hui ha donat un nou pas en aquest camí, amb la constitució de la Comissió de Coordinació Tècnica en la qual han participat el regidor de Presidència, Natxo Bellido i el vicealcalde i regidor d'Urbanisme Miguel Ángel Pavón, així com tècnics de la pràctica totalitat de les àrees municipals, que han analitzat la Proposta d'elaboració del Pla de Ciutat d'Alacant 2016-2024 aprovada el passat mes de juny pel Consell Social de la Ciutat.

Aquest document serveix de punt de partida del projecte, atès que inclou algunes dades del diagnòstic de la ciutat, així com el disseny del procés d'elaboració i l'estructura organitzativa necessària per a la formulació i el desenvolupament del Pla.

L'edil de Presidència ha insistit que l'estratègia compartida de ciutat recopilarà i posarà en valor tot el treball de diagnosi que s'ha fet fins ara des de totes les àrees de l'Ajuntament i de la ciutat, i obrirà un diàleg per a trobar els elements comuns entre totes elles per a planificar una estratègia compartida.

"El Pla de Ciutat ha de ser un pla de totes i tots: perquè puga tenir vocació de permanència, d'estabilitat i per a tenir èxit, ha de ser un pla que faça que compartim uns mínims comuns denominadors a l'hora de planificar l'estratègia com a ciutat".

Per la seua banda, el vicealcalde i regidor d'Urbanisme, ha remarcat que aquest procés suposa "un punt d'inflexió" en la forma de treballar d'aquest Ajuntament, deixant arrere la forma de funcionar de les diferents àrees com a compartiments estancs, per a passar a treballar de "forma transversal i col·laborativa".

En la seua intervenció, Miguel Ángel Pavón a més ha recordat que el procés d'elaboració d'una estratègia compartida per a la ciutat "es va a entrecreuar amb altres procediments de cara a definir els documents que van a influir en el futur de la ciutat" com el Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) i el Pla d'Inclusió social, que "igual que el Pla de Ciutat han de definir-se des de la participació, des de la sostenibilitat i a més amb un caràcter el més integral possible".

CONFERÈNCIA ESTRATÈGICA AL JUNY

L'organització del treball d'aquesta comissió de coordinació s'estructurarà sobre la base de set eixos estratègics del Pla de Ciutat, que giren entorn dels següents aspectes: Govern Local i Ciutadania. Alacant Ciutat Oberta; Innovació, Desenvolupament Econòmic i Ocupació. Alacant Ciutat Dinàmica; Turisme. Alacant Ciutat Turística; Creativitat, Cultura i Educació. 'Alacant Ciutat Educadora' i 'Alacant, Ciutat de la Memòria'; Desenvolupament Urbà Sostenible i Protecció del Medi ambient. Alacant Ciutat Sostenible; Accessibilitat i Mobilitat. Alacant Ciutat Connectada; i Inclusió Social. Alacant Ciutat Solidària i de la Igualtat.

El calendari previst permetrà arribar al mes de juny de 2017 amb el treball de coordinació i anàlisi finalitzada i llest per al següent pas: la celebració una Conferència Estratègica que servirà de punt de partida a la participació en el disseny del Pla dels actors locals públics i privats que han d'exercir un paper rellevant en la definició de l'estratègia per a la ciutat.

A partir d'aquesta Conferència es constituiran les Taules de diàleg ciutadà on es debatran propostes que es tindran en compte en el disseny dels objectius, línies d'actuació i projectes motors per a la ciutat, amb l'horitzó posat en l'aprovació del Pla l'any 2019.