L'Ajuntament inicia la democratització imparable de la llista de carrers d'Alacant

Aquest dimarts s'ha procedit al canvi de les plaques de l'antic carrer dedicat a Adolfo Muñoz Alonso per les de 'Les 27 Constituents'
Primer canvi de carrer franquista

Alacant, dimarts 13 de desembre de 2016.- L'Ajuntament d'Alacant, a través de les Regidories de Memòria Històrica i Democràtica i d'Estadística, ha fet efectiu el primer canvi de nom d'un carrer franquista a Alacant, la dedicada a Adolfo Muñoz Alonso, en el barri de Sant Blas, que a partir d'avui passa a cridar-se carrer de les 27 Constituents.

Est és el primer canvi de nomenclatura del procés de democratització dels vials d'Alacant que, al llarg dels pròxims mesos, renovarà la denominació d'un total de 46 carrers en aplicació de la Llei de Memòria Històrica.

L'acte formal de retirada de les antigues plaques s'ha celebrat aquest dimarts a les 13 hores, amb la participació dels regidors de Memòria Històrica i Democràtica, María José Espuch, d'Estadística, Daniel Simón, i d'Ocupació, Sonia Tirado. A més, ha intervingut Cita Reig Cruañes, filla d'Asunción Cruañes, una de les constituents a les quals es dedica aquest carrer.

L'edil de Memòria Històrica i Democràtica ha recordat en la seua intervenció la importància d'aquest primer canvi, amb el qual s'inicia "un procés imparable que fa d'Alacant una ciutat més democràtica". "Hui canviem el primer carrer, llevem a un feixista per a honrar a aquestes 27 dones que ens representen a totes les altres, 27 dones diputades i senadores que pel seu treball parlamentari en la legislatura constituent en 1977, van ser protagonistes del canvi polític cap a la democràcia a Espanya".

L'edil a més ha remarcat que "elles van lluitar per fer valdre les seues decisions, el seu compromís i esforç: es van enfrontar al repte si es fes valdre a si mateixes, com a dones preses de la desigualtat de gènere, i de defensar els drets de la dones espanyoles".

"Amb perseverança, molt esforç i responsabilitat, aquestes dones van aconseguir afrontar els reptes que se'ls presentaven amb la Transició, un moment en el qual en el carrer es respirava l'anhel del canvi", ha apuntat.

Espuch ha conclòs la seua intervenció assenyalant que "ja és hora que la democràcia espanyola i les generacions que gaudeixen d'ella, honren i reparen per sempre a els qui van patir les injustícies i greuges patits per motius polítics, ideològics i creences religioses en aquells moments tan durs de la nostra història".

Per la seua banda, el regidor d'Estadística, Daniel Simón, ha mostrat la seua satisfacció per haver contribuït a traure avant "aquest procés valent perquè es complisca la Llei de Memòria Històrica a Alacant", un procés que ha intentat evitar el revengisme i ha comptat amb la participació ciutadana.

"Vull donar l'enhorabona a tot l'equip de Memòria Històrica, perquè ens han obligat a ser valentes, però nosaltres no volíem ser herois, sinó que volíem complir la llei, perquè no era normal que a Alacant et trobares els noms de gent que va provocar un colp d'estat sagnant a Espanya i que violentó la normalitat democràtica en la Segona República", ha apuntat Daniel Simón.

Cita Reig Cruañes ha agraït la labor de l'actual Corporació Municipal per a aplicar i desenvolupar la Llei de Memòria Històrica, alguna cosa que ha qualificat com "un acte de justícia". Així mateix, s'ha mostrat orgullosa que aquest Ajuntament estiga donant els passos per a dignificar la vida de la ciutat.

"La història del nostre país ha sigut bastant difícil d'explicar, encara ho està sent, aquella frase tan repetida que cal passar pàgina és una frase enganyosa, perquè les pàgines cal passar-les, però mai abans d'haver-les llegit", ha indicat sobre aquest tema.

Les 27 constituents fa referència a les següents diputades i senadores que van accedir al Parlament després de la dictadura de Francisco Franco:

Asunción Cruañes Molina

Belén Landáburu

Soledad Becerril

María Dolores Calvet Puig

Ana María Ruiz-Tagle

Esther Tellado Alfoso

Nona Inés Vilariño Salgado

María Dolores Pelayo Duque

Carlota Bustelo

Virtudes Castro García

María Izquierdo Rojo

Rosina Lajo Pérez

Amalia Miranzo Martínez

Mercedes Moll de Miguel

Gloria Begué Cantón

Mª Teresa Revilla

Inmaculada Sabater Llorens

Juana Arce Molina

Elena María Moreno González

Dolores Blanca Morenas Aydillo

Palmira Plá Pechovierto

Dolores Ibárruri

Marta Mata

Pilar Brabo

María Victoria Fernández

Carmen García Bloise

María Rubiés Garrofé