L'Ajuntament avança en el seu procés d'elaboració d'una estratègia compartida de Ciutat

L'alcalde, el vicealcalde i l'edil de Presidència han mantingut diverses reunions per a conèixer els detalls del procés del Pla de Ciutat
Reunió entorn del Pla de Ciutat

L'equip de Govern de l'Ajuntament d'Alacant, encapçalat per l'alcalde Gabriel Echávarri, el vicealcalde i regidor d'Urbanisme Miguel Ángel Pavón, i el regidor de Presidència Natxo Bellido, ha donat hui un impuls al procés de coordinació municipal amb l'objectiu d'explicar, abans de finalització d'any, amb un document marc que guie els treballs d'elaboració del Pla de Ciutat.

Per a açò, aquest dijous l'expert en gestió estratègica urbana i regional, desenvolupament urbanístic i cohesió social José María Pascual Esteve, --que assessora a l'Ajuntament d'Alacant en el procés d'elaboració del Pla de Ciutat--, acompanyat pel regidor de Presidència, Natxo Bellido, ha mantingut sengles trobades amb l'alcalde Gabriel Echávarri i amb el vicealcalde i regidor d'Urbanisme, Miguel Ángel Pavón, els qui han traslladat la seu "màxima col·laboració amb aquest projecte", i el seu desig de "posar-se a la disposició de tot allò que es necessite per a portar-ho avance".

Posteriorment, Pascual i Esteve, al costat del regidor de Presidència, els caps de Servei de Coordinació de Projectes, Román Pinedo i d'Alcaldia, Enrique Morales, han mantingut una reunió de treball amb els tècnics municipals, per a presentar els treballs d'organització i les característiques del procés que haurà de regir l'elaboració del futur pla de Ciutat d'Alacant.

En una trobada informativa amb els mitjans, Natxo Bellido ha explicat que aquest és "un pla transversal en el qual han d'estar presentes totes les àrees d'aquest Ajuntament", i ha puntualitzat que "l'Administració local per descomptat ha de treballar en açò i ser el motor que lidere aquest projecte, però posteriorment les institucions públiques i privades i la ciutadania en general també han de sentir-se partícips d'aquest diàleg a través de processos de participació ciutadana".

En la jornada de treball desenvolupada avui, Pascual i Esteve s'ha mostrat clar, en assenyalar que "l'important en l'elaboració d'una estratègia compartida és entendre que les ciutats progressen quan hi ha capacitat de col·laboració, la qual cosa es diu capital social", i per açò, "el millor avantatge competitiu que té una ciutat és precisament la seua capacitat de col·laboració".

Per açò, a més d'aportar la seua experiència en l'elaboració de l'estratègia compartida d'altres ciutats, ha explicat les metodologies que millor funcionen "per a afavorir aquesta capacitat de col·laboració per a desenvolupar conjuntament els projectes". "Es tracta d'identificar aquells projectes que impacten amb més valors i objectius, i que hi haja més actors perquè es posen a treballar conjuntament perquè puguen tirar endavant", ha precisat.

Natxo Bellido ha mostrat la seua satisfacció per l'avanç dels treballs de cooperació entorn del Pla de Ciutat, i ha calculat que abans de finalització d'any el Comitè de coordinació tècnica podrà mantenir una primera reunió amb un document marc i un cronograma sobre la taula per a començar a funcionar, amb total flexibilitat, i que servisca com a guia en aquest procés d'elaboració del Pla de Ciutat.

L'edil de Presidència ha recordat, així mateix, que l'estratègia compartida de ciutat recopilarà i posarà en valor tot el treball de diagnosi que s'ha fet fins ara des de totes les àrees de l'Ajuntament i de la ciutat, i obrirà un diàleg per a trobar els elements comuns entre totes elles per a planificar una estratègia compartida.

"Aqueix és el treball que implica, en el qual a més ens ajuda molt la forma que hem tingut de treballar i d'organitzar-nos en la DUSI, que és un projecte d'èxit per a aquesta ciutat, i que l'Ajuntament va a seguir liderant des dels grups de treball i des de la coordinació municipal, amb l'ajuda de consultories per a implementar les propostes".

Al llarg d'aquest procés, segons ha afegit, es "identificaran 8 o 10 problemes principals i qüestions crítiques que té aquesta ciutat, es plantejaran les estratègies a seguir per a solucionar-les, i es desgranaran projectes més concrets que seran articulats a tots els nivells". Amb açò, quedaran a més definits "4 o 5 eixos de treball que seran vitals per a encarar el futur d'aquesta ciutat".

Així mateix, haurà de dur-se a terme una labor d'implementació, -- atès que les ciutats són organismes vius, que les seues problemàtiques van canviant -- i exigeixen una actualització cada 2 o 3 anys. "A més, aquest pla ha de ser un projecte que vaja més enllà de partidismes, en el qual participe l'equip de Govern, però també els grups de l'oposició, als quals els donarem l'oportunitat de participar i d'integrar-se en aquest procés", ha afegit Bellido.