Educació renova el seu programa de reforç escolar per a alumnat sense recursos

María José Espuch i la Universitat d'Alacant aposten per continuar amb aquesta iniciativa després de l'èxit del seu 1ª edició
Educació i la UA renoven el programa APAE

La Regidoria d'Educació i la Universitat d'Alacant (UA) han renovat la seua línia de col·laboració per a engegar una segona edició del programa gratuït de 'Suport escolar per a la prevenció de l'absentisme en l'ensenyament Primari i Secundària (APAE) ', una iniciativa intergeneracional per la qual professorat voluntari sènior imparteix classes de reforç extraescolar a escolars les famílies dels quals manquen de recursos.

Aquesta iniciativa de col·laboració s'emmarca en el denominat programa de 'Suport a la Prevenció de l'Absentisme Escolar' (APAE), desenvolupat des de fa quatre anys per la Regidoria d'Educació de l'Ajuntament d'Alacant, i dirigit a l'alumnat escolaritzat en l'etapes d'ensenyament obligatori, d'entre 6 i 16 anys, que es desenvolupa fonamentalment en dependències municipals.

No obstant açò, l'edil d'Educació María José Espuch i la directora de la Universitat Permanent de Majors de la Universitat d'Alacant (UPUA), Concha Bru, l'any passat van donar un gir a aquest programa des d'un projecte de cooperació i solidaritat que "ha sigut altament enriquidor per als dos col·lectius" --voluntariat sènior matriculat en la Universitat Permanent de la UA i alumnat que han participat en ell--.

Amb açò, ambdues institucions han sumat esforços en punts convergents de la formació permanent al llarg de tota la vida, la promoció de l'envelliment actiu, la promoció del voluntariat i el desenvolupament d'iniciatives i projectes tendents a la cohesió i inclusió social i la solidaritat intergeneracional per mitjà de l'Educació.

Gràcies a aquesta primera experiència, el nou programa APAE va atendre les necessitats de reforç escolar de prop d'un centenar de xiquets i xiquetes de la ciutat, les famílies de la qual manquen del suficient poder adquisitiu per a poder oferir-los els recursos necessaris per a superar les manques educatives que se'ls puguen plantejar.

El programa desenvolupat durant el curs 2015-2016 es va dur a terme en cinc centres de l'Ajuntament situats en els barris de Florida-Babel, Los Angeles, la zona Centre, Platja de Sant Joan i El Garbinet, amb una dotzena de docents que van donar suport a un total de 92 alumnes i alumnes d'entre 6 i 16 anys, escolaritzats en l'etapes de Primària i Secundària.

CONTINUÏTAT FINS A 2019

Després d'aquesta primera experiència, una comissió mixta de seguiment del programa composta per representants de la Regidoria d'Educació i de la Universitat Permanent ha realitzat una avaluació molt positiva del programa. Per açò, d'acord amb el confirmat el passat 28 de setembre pel Consell de Govern de la UA, ambdues parts han acordat donar continuïtat a l'APAE fins a final del curs 2018-19.

Conforme al calendari establit per a enguany, el voluntariat començarà les classes en el Centre Social ' Felicitat Sánchez ' el pròxim dia 17 d'octubre, per a l'alumnat de Secundària. En el Centre Social 'Isla de Cuba' les classes de Primària van començar dimecres passat, mentre que en el Centre de Platges els escolars de Primària començaran també el dia 17.

Atès que el Centre Social del Garbinet està en obres, les classes seran resituades al Centre de Formació de Persones Adultes ' Giner dels Rius ' %o2013 calle Doctor Clavero 4 --, i començaran igualment el dia 17 per als alumnes i alumnes de Primària.

L'edil d'Educació ha recordat la "excel·lent labor" que han dut a terme el voluntariat, que ha tingut la satisfacció personal d'aportar els seus coneixements i el seu bon fer amb una perspectiva més tranquil·la i ha animat a la ciutadania sènior a participar en la present edició.

Amb el propòsit d'ampliar el nombre de voluntaris i voluntàries a aquest programa, la Universitat Permanent ha llançat avui una nova circular al seu alumnat i professorat per a informar d'aquesta iniciativa. Les persones interessades poden trobar la informació en la web de la UPUA: http://web.ua.es/es/upua

D'acord als requisits per a açò, el voluntariat participant ha de ser:

  •  Diplomat o graduat en magisteri per a l'alumnat d'ensenyament primari i llicenciats o màster en les matèries corresponents a l'ensenyament secundari.
  •   L'horari s'adaptarà a la disponibilitat del professorat, però sempre a la vesprada i amb una periodicitat d'una mitjana de 2 hores a la setmana, per part de cada voluntari.
  •   Els espais de desenvolupament seran de titularitat municipal i adequats a tals finalitats.
  •   Els grups constaran com a màxim de 10 estudiants.
  •   Es facilitarà un bo-bús al voluntariat sènior que haja de desplaçar-se per a donar la classe.
  •   El voluntariat sènior estarà cobert amb el segur escolar de la Universitat Permanent.