El Museu Taurí

Tipo de equipamiento: 
Equipaments singulars
Logo Museu Taurí

El Museu Taurí d'Alacant inicia el seu camí amb la il·lusió de ser l'aglutinant de tots els aficionats i professionals de la Província i amb l'afany d'anar-se consolidant i enriquint amb el pas dels anys, mercé a l'augment dels fons propis.

Es troba situat a la mateixa Plaça de Bous, amb una extensió de 357 metres quadrats i consta d'una sala principal, en la qual es troba pròpiament el museu, la biblioteca amb 700 volums, la sala de conferències i exposicions i una sala d'audiovisuals.

Sobre la porta d'accés figura el cap del bou “Cidrón”, de la ramaderia de Cobaleda, torejat a la Monumental de Las Ventas, de Madrid, el 3 de novembre de 1957 per Domingo Ortega, que li va tallar les dos orelles; el bou va eixir en primer lloc i la correguda va ser a benefici dels damnificats per les inundacions succeïdes a València.

En principi es compta amb una exposició permanent composta pels tres racons dedicats als escorxadors que han configurat les dos èpoques daurades del toreig a Alacant, és a dir, per un costat Vicente Blau “EL TINO”, Francisco Antón “PACORRO” i Vicente Fernández “EL CARACOL”; i la segona etapa en què destaquen amb llum pròpia JOSÉ MARÍA MANZANARES i LUIS FRANCISCO ESPLÁ.

Així mateix, amb caràcter permanent, es troba una vitrina amb records dels toreros més destacats d'Alacant en el primer terç del segle XX , com Julio Martínez “TEMPLAITO”, el primer matador de bous doctorat (1904) que va tindre Alacant; Andrés Coloma “CLASICO” i el popular torejador de jònecs Angel C. Carratalá, mort a la plaça de bous d'Inca, el 1929.

Seguint l'exposició permanent ens trobem, junt amb un record al bou indultat “Medilonillo”, genealogies dels principals encastes i un fons pictòric en què destaquen un quadre de “Joselito”, obres de Sanchís Cortés, Sánchez Navarro, Saavedra, Simarro, Rubio Tarifa, Ortiz, Antonio Alfaro i altres, fruit de les donacions i cessions de diferents aficionats i artistes. Igualment, ressalta un conjunt escultòric, en bronze, obra de Nacho Martín, en el qual es basa l'extraordinari monument ubicat enfront de la Plaça de Bous.

També podem gaudir d'una selecció de textos d'ambient taurí, d'autors com: Federico García Lorca, Gerardo Diego, Rafael Alberti, Rubén Dario, Manuel Benítez Carrasco, Antonio i Manuel Machado, José Bergamín, Francisco Villaespesa i els alacantins Miguel Hernández i Azorín.

Ubicación: 
Plaza
Espanya
7
03004
Horario: 
  • De dimarts a divendres de 10:30 a 13:30 h. i de 17 a 20 h.
  • Dissabtes de 10:30 a 13:30 h.
Contacto: 
Telèfon: 
965219930
Informació complementària
Galería de Imágenes: 
Museu Taurí
Bous de la Inauguració el 1888 Museu Taurí d'Alacant
Cadira de Muntar de Ginés Cartagena Museu Taurí d'Alacant
El Racó de Manzanares Museu Taurí d'Alacant
Vestits de Toreros alacantins Museu Taurí d'Alacant
El Racó de Luis Francisco Esplà Museu Taurí d'Alacant
Sala de projeccions Museu Taurí d'Alacant
Maqueta de Nacho Martín Museu Taurí d'Alacant
Vista museu