Arquitectures Efímeres i controvèrsies culturals

Cartel Arquitecturas Efímeras y Controversias Culturales
Formato del evento: 
Exposiciones

Al llarg de les tres edicions, uns setanta joves van realitzar 42 projectes de xicoteta escala i baix cost que van aconseguir gran mobilització social i mediàtica.

El projecte “Arquitectures Comercials Efímeres” va ser reconegut recentment amb el Premi Nacional d'Arquitectura Efímera, EMPORIA D'OR.

 

Les Instal·lacions Efímeres 2017:

 

  • EL MAR PERSISTEIX. Exposa l'essència de la naturalesa marina que roman malgrat processos destructius i gràcies als processos creatius. (Sala d'Exposicions de la Llotja del Peix).
  • L'ART VOL SER SENTIT. Mostra un núvol fluït i suau que desborda els límits físics del Museu per a fer-se sentir en l'espai públic. (Museu de Belles arts Gravina).
  • OCULTAR O ENSENYAR L'OBLIDAT. Planteja que l'entorn que embolica al MACA pot resultar invisible, i alhora més visible que mai. (Museu d'Art Contemporani d'Alacant).
  • DE MUSA A ARTISTA. Comunica una transició espacial i simbòlica que va de la censura a la caiguda de murs físics i mentals sobre l'esdevenir femení. (Les Cigarreras Centre Cultural).

DE MUSA A ARTISTA

Alba Pastor Garzón

Marina Lorente

María Escandell Mesas

*****

Una estructura que comença en els arbres simbolitza la restricció de les primeres dones pintores, a les quals se'ls va atorgar exclusivament temes relacionats amb la naturalesa o els bodegones, infravalorando així les seues capacitats de creació. No obstant açò, la naturalesa s'ha transformat en un mitjà que facilita l'ascens de l'estructura de forma angulosa, representant el difícil camí que suposa per a la dona accedir al món artístic i professional. Finalment aconsegueix la censura que suposa un mur, el qual queda desmaterializado.

*****

Característiques Tècniques:

La instal·lació té com a base una estructura triangulada lleugera feta de llistons de fusta que cobrirà l'accés al museu. Els triangles de l'estructura es cobriran aleatòriament amb pvc i d'ella partirà cap a un lateral una seré de triangles opacs de pvc i cartó que es lliscaran pels arbres laterals de l'accés fins al sòl. Cap a l'altre lateral, el mur es desmaterializará mitjançant una malla de paper espill i plàstic.

  • AQUA VIVA. Descriu a la rosada com a element d'equilibri entre Aigua i Naturalesa, única possibilitat de creació i regeneració. (Museu d'Aigües d'Alacant).
  • NAVEGAR EN L'ABSENT. Posa de manifest una transformació espacial basada en l'absència de l'aigua i els boscos. (Museu de la Universitat d'Alacant).
  • L'ART TÉ PERMÍS PER A ENVAIR. Representa als llocs històrics que es fan permeables, obrin espai i deixen pas a la incursió de noves postures. (Juan Gil-Albert. Institut Alacantí de Cultura).
Data i lloc de realització
18 de maig de 2017 a 21 de maig de 2017
- 12:00 h
Informació complementària
Documentación: