Palau del Portalet-LAB15

Tipo: 
Edificis singulars
LAB15

El Palau del Portalet va ser construït a mitjan segle XVIII. Rep el seu nom en estar situat a la cantonada entre el carrer de Llauradors i la coneguda com Portalet de Caputxines, hui carrer de Sant Tomàs, i el nom del qual es deu a l'existència d'una porta, situada al final del carrer, que permetia travessar la muralla, que transcorria per la Rambla, per a arribar al Convent de les Caputxines.

Hui dia el palau és el resultat de multitud de reformes que els seus residents van dur a terme al llarg de tres segles i se'ns mostra davant nosaltres com a testimoniatge viu de la història de la ciutat d'Alacant. En el segle XIX part de l'edifici va ser administrat per la família Maisonnave-O’Connor. A la fi del segle XIX va ser seu de la Societat Filharmònica, del Partit Republicà Federal i ací es trobava la redacció del seu periòdic La Federació. Al començament del segle XX l'edifici va donar cabuda al Montepío Mercantil Provincial d'Alacant a la presència del qual es deu l'exquisida decoració dels interiors de la Sala Noble on aquesta associació va organitzar multitud de festes, de caràcter benèfic, i conferències. Sota la direcció d'aquesta organització, durant la primera meitat del segle XX es van efectuar les reformes més importants en aquesta casa amb la transformació dels espais interiors i l'afegit de l'últim pis.

La rehabilitació actual ha permés recuperar l'edifici en tota la seua esplendor i s'han musealitzat tres de les seues sales, una en la planta baixa que alberga un Centre d'Interpretació del propi edifici, una altra en una entreplanta amb la Col·lecció de Guitarres Espanyoles Romanillos-Harris, i, finalment, en l'altra entreplanta, l'exposició “Alacant Monumental de la Vila Nova a la Vila Vella” que recorre el nostre Barri Antic, a través de set edificis històrics. La planta noble per si mateixa té un enorme interés.

Amb independència del propi interés de la visita de l'edifici, la sala noble i la sala de la planta tercera, així com la coberta, poden albergar activitats cícliques i activitats extraordinàries de rellevància, en l'àmbit de la cultura, la divulgació i les relacions socials.

El Patronato Municipal de la Vivienda gestiona els espais i l'agenda d'esdeveniments dels espais que es presten per a activitats amb interés públic de caràcter cultural, turístic i institucional.

Per a sol·licitar els espais de Sala Noble i Sala Multiusos, adjuntar aquesta sol·licitud annexa a la instància general de l'Ajuntament d'Alacant i seguir les instruccions per a registre presencial o telemàtic en: https://www.alicante.es/es/tramites/instancia-general-del-ayuntamiento-alicante
 

Ubicación: 
Calle
Llauradors
15
03002
Más información: 
Dilluns Tancat
Dimarts 18:00 a 20:00h
Dimecres a dissabte 10:30 a 14:00h i 18:00 a 21:00h
Diumenges i festiu 10:30 a 14:00h

 

Informació complementària
Galería de Imágenes: 
Palacio del Portalet LAB15
palacio el portalet lab15
lab15 palacio el portalet
lab15 palacio el portalet
lab15 palacio el portalet
lab15 palacio el portalet
lab15 palacio el portalet
lab15 palacio el portalet
lab15 palacio el portalet
lab15 palacio el portalet
lab15 palacio el portalet
lab15 palacio el portalet
lab15 palacio el portalet