L'Ajuntament d'Alacant lidera el rànquing estatal en transparència

Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys

El Portal de Transparència de l'Ajuntament d'Alacant supera amb el 100% d'èxit l'avaluació de l'Agència de Transparència Internacional

Alacant lidera el rànquing estatal en Transparència

Els resultats de la ITA poden consultar-se http://transparencia.org.es/wp-content/uploads/2017/07/aspectos_destacad...

El Consistori dóna una important embranzida a la seua situació en matèria de transparència, passant del 73,8% obtingut en 2014 al 100% amb el nou govern

Alacant, divendres 7 de juliol de 2017.- El Portal de Transparència i Govern Obert de l'Ajuntament d'Alacant, coordinat des de l'àrea de Presidència que dirigeix l'edil Natxo Bellido, compleix el 100 per cent dels indicadors de transparència i bon govern contemplats per l'Agència de Transparència Internacional (ITA), segons l'avaluació a la qual el Consistori alacantí s'ha sotmès durant el passat mes de febrer i la revisió efectuada en el mes d'abril i maig.

Aquesta enquesta mesura el nivell de transparència dels 110 majors Ajuntaments d'Espanya i per a açò utilitza un conjunt de 80 indicadors, dividits en sis Àrees de transparència, en cadascuna de les quals s'ha elaborat així mateix el corresponent rànquing específic d'Ajuntaments.

Els vint-i-cinc Ajuntaments que han obtingut la màxima puntuació, i per tant, han compartit el primer lloc en l'ITA 2017, han sigut (per ordre alfabètic): ALCOBENDAS, ALACANT, BARAKALDO, BARCELONA, BILBAO, GETXO, GIJÓN, GIRONA, HUELVA, JEREZ DE LA FRONTERA, LAS PALMAS DE GRAN CANARIA, LAS ROZAS, LEÓN, LÉRIDA, LOGROÑO, MADRID, MANRESA, OVIEDO, POZUELO DE ALARCÓN, SAN CRISTÓBAL DE LA LAGUNA, SORIA, TERRASSA, TORREJÓN DE ARDOZ, TORRENT i VITORIA. 

L'excel·lent resultat obtingut per l'Ajuntament d'Alacant suposa un important avanç en matèria de transparència, atès que en l'anterior avaluació de la ITA realitzada l'any 2014, el sol complia amb el 73,8 per cent dels ítems a valorar, la qual cosa li situava en el lloc 89 del rànquing de 110 ajuntaments avaluats.

Aquesta destacada millora evidencia la importància creixent que les corporacions locals participants, i en concret el Consistori alacantí, donen a la necessària obertura informativa i a l'obligació de rendir comptes als ciutadans, que són els qui sufraguen les despeses i les inversions municipals.

Natxo Bellido agraeix a totes les Regidories i al treball de tots els tècnics municipals que han fet possible que l'Ajuntament d'Alacant lidere el rànquing estatal en transparència, complint així un dels objectius d'aquest govern del canvi. Com ha dit Bellido "aquest és un èxit col·lectiu de tot el govern municipal i de la seua part tècnica, de forma especial volem reconèixer el gran treball coordinat entre la Regidoria de Noves Tecnologies, el Departament de Qualitat de Recursos Humans i especialment el Departament de Transparència de la Regidoria de Coordinació d'Àrees i Projectes".

Així mateix, Bellido ha mostrat la seua satisfacció pels resultats obtinguts, que demostren que "estem treballant per aconseguir uns nivells de transparència que van més enllà dels requeriments de la ITA, amb la creació del Portal de Transparència i Govern Obert que contindrà una plataforma per a arreplegar propostes de la ciutadania, un canal de queixes i suggeriments, un apartat d'OPEN DATA, i una eina per a conèixer en què es gasta l'administració els diners dels contribuents".

Aquesta millorança, ha insistit l'edil, és fruit de l'impuls donat des de l'actual equip de govern, que ha apostat de forma decidida per la transparència. Al setembre de 2016 es va posar en marxa una Comissió Municipal de Transparència composta per representants de tots els grups municipals, a més del personal tècnic de les àrees directament implicades, per a supervisar el compliment dels requeriments legals i els objectius polítics de transparència marcats pel regidor de Presidència i de Contractació Natxo Bellido, responsable d'aquest àrea.

Els criteris que la ITA ha introduït en l'avaluació d'enguany difereixen una mica dels aplicats en 2014, en incloure's un nou bloc d'indicadors relatius al 'Dret d'accés a la informació de la ciutadania'.

Aquest nou bloc conté ítems en un doble vessant: d'una banda pretén comprovar la visibilitat, canals i característiques de l'accés a la informació pública; i, per una altra, la disponibilitat de canals eficaços perquè la ciutadania puga exercir el seu dret de reclamació.

Portal de Transparència

La web municipal ofereix l'enllaç ' Transparència municipal ', una declaració formal del compromís de l'Ajuntament d'Alacant amb la transparència en el Govern de la Ciutat, i un enllaç a cadascuna de les categories definides per la ITA per a organitzar la informació que ha de ser facilitada a la ciutadania:

A) Transparència activa i informació sobre la corporació municipal

B) Pàgina web, relacions amb la ciutadania i la societat, i participació ciutadana

C) Transparència economicofinancera

D) Transparència en les contractacions, convenis, subvencions i costos dels serveis

I) Transparència en matèries d'urbanisme, obres públiques i Medi ambient

F) Dret d'accés a la informació

En cada apartat s'està organitzant la informació, d'acord amb els criteris establits, i en la majoria dels casos l'Ajuntament està ja en condicions de complir els ítems requerits.

Informació complementària
Documentación: