Homenatge als republicans atrapats en el Port en 1939

L'equip de Govern iniciarà els tràmits per a germanar-se amb Cardiff, la ciutat natal del capità Dickson
Homenatge a republicans 2017

Alacant, 31 de març de 2017.- L'Ajuntament d'Alacant, a través de la Regidoria de Memòria Històrica i Democràtica i la Comissió Cívica per a la Recuperació de la Memòria Històrica, han rendit hui homenatge als més de 15.000 republicans que l'any 1939 van quedar atrapats en el Port d'Alacant al final de la Guerra Civil (1939). L'equip de Govern municipal, segons ha avançat el seu portaveu Natxo Bellido, iniciarà en breu dels tràmits per a germanar-se amb Cardiff, ciutat natal del capità del Stanbrook, Archibald Dickson.

L'acte, celebrat en el punt en el qual es troba la placa en record dels mariners del Stanbrook del Port d'Alacant, ha comptat amb la participació del portaveu i regidor de Presidència, Natxo Bellido, del regidor de Medi ambient, Víctor Domínguez, i de la regidora d'Acció Social, Julia Angulo, així com representants de la citada Comissió Cívica. L'edil de Memòria Històrica i Democràtica, María José Espuch, àrea que ha col·laborat en l'organització de l'acte, ha excusat la seua presència per motius de salut.

L'acte ha estat amenitzat amb música de dolçaines i muixerangues, i ha finalitzat amb una ofrena floral al mar en record dels homes, dones i xiquets víctimes de la persecució feixista.

En la seua intervenció, en nom de tot l'equip de Govern, Natxo Bellido ha remarcat l'aposta decidida que des de l'àrea de Memòria Històrica s'està realitzant per a donar visibilitat la memòria de la ciutat, i més concretament de la Guerra Civil, "malgrat als intents d'algunes persones per silenciar-ho i llevar-li importància".

"A través del projecte 'Alacant, Ciutat de la Memòria' hem començat a visibilizar aquests temes i a realitzar projectes de continuïtat que tenen un impacte positiu en el comerç i en el turisme", ha indicat l'edil.

Bellido s'ha referit a la importància de la figura d'Archibal Dickson, capità del Stanbrook, qui el 28 de març de 1939, quan el seu buc es trobava ancorat en el Port d'Alacant i va rescatar a prop de 3.000 republicans, dones i xiquets, fugien de les tropes franquistes.

Per a posar en valor aquest episodi de la història d'Alacant i la importància d'aquesta figura històrica, l'Ajuntament d'Alacant iniciarà en breu els tràmits per a establir un conveni d'agermanament amb la ciutat de Cardiff.