Educació impulsarà el mètode finlandés KiVa contra l'assetjament escolar

Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys

L'edil María José Espuch incideix en l'eficàcia d'aquest programa que atalla el bulling mitjançant la sensibilització de l'alumnat que presencia l'assetjament

Educació impulsarà mètode KiVa en aules d'Alacant

 La Regidoria d'Educació, dirigida per l'edil María José Espuch, realitzarà una aposta decidida per la implantació del mètode finlandés KiVa contra l'assetjament escolar, que permet millorar significativament la convivència escolar en els centres educatius.

María José Espuch ha assistit aquest dijous a la Jornada commemorativa del Dia Internacional de la Infància 2016, organitzada pel Síndic de Greuges, on s'han abordat els principals problemes de convivència en les escoles, com són la violència, l'assetjament i el ciberacoso.

La professora de la Universitat Pablo d'Olavide, Blanca López, ha presentat els detalls i conclusions del nou programa KiVa, dissenyat per la Universitat de Turku, i que ha aconseguit reduir un 80 per cent els índexs d'assetjament escolar en els centres educatius de Finlàndia.

Aquest programa evita centrar-se en la dialèctica de la confrontació entre víctima i acosador i actua sobre l'alumnat que és testimoni dels episodis de bulling, tractant d'influir en dites espectadores perquè no participen indirectament en l'assetjament. Si açò s'aconsegueix, l'escolar acosador, que necessita de reconeixement per a prosseguir, deixa d'assetjar a causa que no li aporta cap benefici.

Donada l'eficàcia d'aquest programa, María José Espuch i el seu equip en la Regidoria d'Educació apostaran de forma decidida per la seua implantació en els centres educatius de la ciutat d'Alacant. Sobre aquest tema, l'edil considera "necessari que des d'Educació plantegem la necessitat de tenir protocols d'actuació com el programa KIVA per a prevenir la violència, tenint en compte que en els casos d'assetjament escolar hi ha tres protagonistes: la víctima, l'acosador i els espectadors".

Amb açò, segons afig, "el objectiu és prevenir i enfrontar l'assetjament en els col·legis, a partir del canvi d'actituds i d'actuació dels alumnes per a la convivència respectuosa".

La Regidoria d'Educació, conscient de la importància d'aquest problema, amb motiu de l'inici oficial del curs escolar 2016-2017 va organitzar el passat mes de setembre una jornada de debat i reflexió sobre els 'Reptes educatius i convivència escolar. De l'assetjament escolar a la cooperació en les aules', a càrrec de la catedràtica de Psicologia de l'Educació, María José Díaz-Aguado.

Així mateix, coincidint amb el Dia Internacional dels Drets del Xiquet, la Regidoria d'Educació celebra demà 20 de novembre l'anomenat Ple Municipal Infantil, en el qual escolars de 5º i 6º de Primària participen en una sessió plenària que estarà presidida per l'alcalde Gabriel Echávarri, i formularan preguntes als membres de l'equip de Govern sobre diversos assumptes d'interès.