Alacant omplirà els seus carrers de música, tradició i cultura per a conmemorarel 9 d'Octu

Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys

L'Ajuntament i la Generalitat consoliden la seua col·laboració en l'organització d'un ampli programa d'activitats des de l'1 al 9 d'octubre

Presentació actes 9 d'Octubre 2017

Alacant, dimecres 27 de setembre de 2017.- L'Ajuntament d'Alacant, a través de les Regidories de Presidència i de Cultura, ha organitzat enguany al costat de la Generalitat Valenciana una selecció d'activitats per a commemorar el 9 d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, que inclourà la lectura del 'Tirant lo Blanc', concerts i actuacions musicals, així com la tradicional cercavila de cultura popular i focs artificials.

El regidor de Presidència, Natxo Bellido, i l'edil de Cultura, Daniel Simón, acompanyats pel delegat territorial de Presidència de la Generalitat Valenciana, Esteban Vallejo, han presentat hui en roda de premsa el programa d'actes que es desenvoluparan a Alacant al llarg d'una setmana, des del mateix diumenge 1 al 9 d'octubre.

Natxo Bellido ha destacat i agraït l'estreta col·laboració que han mantingut Ajuntament i Generalitat Valenciana per a l'organització conjunta dels actes commemoratius del 9 d'Octubre i ha recordat "altres moments (amb anteriors governs) en els quals la celebració del 9 d'octubre s'entenia que era alguna cosa solament del Cap i Casal".

"Ara s'entén que la celebració deu ser en tot el territori, del nostre territori allargat que va des de Vinarós al Pilar de la Foradada, i crec que açò és molt important, que està en la línia de vertebració, de cohesió del nostre territori i d'entendre que quan la Generalitat Valenciana organitza i celebra el 9 d'octubre, ha de fer-ho en tot el territori i no solament en la ciutat de València", ha indicat Bellido.

Per la seua banda, l'edil de Cultura, Daniel Simón ha incidit també en el fet que "en anys anteriors en aquesta ciutat no es feia un esforç per posar el focus en les manifestacions culturals pròpies de la nostra identitat", com les colles de nanos i gegants, grups de danses, colles de dolçaina i tabal i muixerangues, i per açò, "pot ser que existisca encara la percepció que són manifestacions que ens vénen de fora, i són nostres".

En la mateixa línia s'ha manifestat el delegat territorial de Presidència de la Generalitat Valenciana, Esteban Vallejo, qui ha remarcat que els actuals governs del canvi "no fan grans esdeveniments que costen milions d'euros, sinó petits esdeveniments que realcen i consoliden la nostra identitat, com a poble valencià que som, que costen molt treball i coordinació i pocs diners, i que estan bastant més prop dels nostres cors del que puguen estar una edició de la Fórmula 1 o un gran premi de coses que, recordem que ens han costat molts diners i molta corrupció".

PROGRAMA D'ACTES

Així, la primera de les activitats, l'Entrada de bandes de música i un concert' posterior arrancarà de forma simultània a les dotze del migdia del diumenge 1 d'octubre en les tres capitals, València, Alacant i Castelló. En el cas de la ciutat d'Alacant, l'eixida partida des de la Casa de les Bruixes fins a l'Ajuntament.

El dimecres 4 d'octubre, a les 18:00 hores, en el Teatre Arniches d'Alacant actuarà el grup El Ball de Sant Vito, amb l'obra La Terra del Babaus.

El divendres 6 d'octubre, des de les 11:00 hores, el Saló Blau de l'Ajuntament d'Alacant acollirà la II lectura del 'Tirant el Blanc', organitzada de forma conjunta per segon any consecutiu amb La Cívica-Escola Valenciana. En aquesta activitat, que es perllongarà també els dies 10 i 11 d'octubre, està prevista la participació de centenars d'estudiants d'Instituts de Secundària.

El mateix divendres 6 d'octubre, a les 18:00 hores, el Teatre Arniches acollirà l'actuació de Dani Miquel, explica-contes musical per a xiquets que oferirà un concert amb cançons pròpies i versions de cançons tradicionals.

El diumenge 8 d'octubre, a les 22:30 hores, la Banda Municipal d'Alacant oferirà un concert commemoratiu en la Plaça de l'Ajuntament. A les dotze de la nit, es dispararà simultàniament a València, Alacant i Castelló un castell de focs artificials, en el cas d'Alacant, des del Moll 14 del Port.

L'endemà, dia de la festivitat del 9 d'Octubre, des de les 11:30 hores a les 13:30 hores tindrà lloc la tradicionial Cercavila de cultura popular que partirà des de la Plaça de l'Ajuntament a la Petxina de l'Esplanada, amb la participació de colles de nanos i gegants, gruposs de danses, colles de dolçaina i tabal i muixerangues.

GRUPS PARTICIPANTS EN LA CERCAVILA DE CULTURA POPULAR

COLLES DE NANOS I GEGANTS

COLLA DE NANOS I GEGANTS D'ALACANT

NANOS DEL RAVAL ROIG

NANOS 12 PONTS SANT GABRIEL

NANOS D'EN ROMEU

COLLES DE DANSES

POSTIGUET

CRESOL

COLLES DE DOLCAINA I TABAL

EL COCÓ

SANT BLAI

SANT ANTONI

LA CANYA

BENACANTIL

L'EMBOLIC

COLLA DE DOLÇAINERS D'ALACANT

MUIXERANGA D'ALACANT