Alacant compartix la Santa Faç amb la província

La pelegrina en el seu viatge més llarg en 500 anys d'història, amb motiu de l'Any de la Misericòrdia convocat pel papa Francesc
Imagen relacionada

El regidor i síndic de l'Ajuntament, Carlos Giménez, acompanyat del degà de Sant Nicolau, Ramón Egido, i el cap de Policia Local, Jose María Conesa, ha presentat en roda de premsa el recorregut de la 'Santa Faç' pels carrers d'Alacant en la seua pelegrinació fins a la ciutat d'Oriola, amb motiu de l'Any Sant de la Misericòrdia convocat pel papa Francesc, que tindrà lloc el dissabte 23 de gener.

Des de 1489 es venera de manera singular a Alacant el Rostre de Jesucrist, la Santa Faç, meta de tants pelegrins. Són multitud de persones, tant de manera individual com en grup, les que tots els dies de l'any, i sobretot, des del segon dijous de Pasqua fins al quart diumenge de Pasqua, s'acosten al monestir de Clarisses Franciscanes, fundat el 1518.

La 'Santa Faç' dormirà dissabte a la catedral d'Oriola en el viatge més llarg de la Relíquia venerada a Alacant des de fa més de 500 anys, que es prepara amb motiu de l'Any de la Misericòrdia convocat pel papa Francesc en un pelegrinatge que unirà els dos temples jubilars de la Diòcesi. Serà l'eixida més llunyana del reliquiari, ja que fins ara només havia estat en poblacions de l'Alacantí i a Orito, on les religioses que des de fa segles custodien la Relíquia la van amagar –al convent de Sant Pasqual– el 1691 per a protegir-la de la invasió dels francesos.

Amb ocasió de l'Any Sant de la Misericòrdia, per primera vegada en la història des de 1489, la 'Santa Faç' serà venerada a la catedral de la ciutat d'Oriola.

 

RECORREGUT:
 

Dissabte 23 de gener 2016:

10.00 h. Obertura del sagrari on es guarda la 'Santa Faç'.

Seguint les normes històriques d'este esdeveniment, estaran presents el síndic de l'Ajuntament de la ciutat d'Alacant i el capellà del monestir, cadascun amb les seues dos respectives claus, per a obrir els quatre panys del sagrari.

Una vegada feta l'extracció, dos canonges, Miguel Angel Cremades i Francisco Martínez, i dos cavallers custodis, Salvador de Lacy Pérez de los Cobos i Eleuterio Llorca Martínez vetlaran per la 'Santa Faç' fins a la seua entrega a la ciutat d'Oriola.

De tot això, donarà fe el secretari d'actes de l'Ajuntament d'Alacant.

Una vegada traslladada la 'Santa Faç' pel capellà del monestir, serà col·locada a l'urna de protecció, i de manera visible, quedarà al vehicle de transport preparat per a estes ocasions.

Custodiada per la Policia Municipal, farà el recorregut tradicional per la ciutat d'Alacant.

 

10.30 h. Arribada a la parròquia de la Mare de Déu dels Àngels.

Segons la crònica de la ciutat d'Alacant, als seus voltants es va produir el miracle de les tres façs de Crist i una creu al cel.

Acte de benvinguda i oració.

 

11.00 h. Arribada a la parròquia de Ntra. Sra. de la Misericòrdia.

Recepció oficial del capítol i de les autoritats municipals de la ciutat.
Acte de benvinguda i oració. (Es pot aconseguir la indulgència jubilar participant en este acte.)

11.45 h. Arribada a la cocatedral de Sant Nicolau

12. 00h. Celebració de l'Eucaristia.
13.00 h. Celebració de l'Eucaristia per a malalts i impedits.

El temple romandrà obert.
Hi haurà servei de confessions.

 

17.00 h. Celebració de comiat de la 'Santa Faç' i eixida cap a la ciutat d'Oriola.

 

17.15.- Eixida de la cocatedral cap a la seu de la Policia Local.
Acompanyada del síndic, canonges i cavallers custodis, s'encamina cap a la seu de la Policia Local, on la Santa Faç s'extraurà de la seua urna per ser guardada en un estoig-reliquiari que portaran els custodis fins a la ciutat d'Oriola.

________________________________________

Ciutat d'Oriola:

18.45.- Arribada a la Ciutat d'Oriola.

S'arriba a la Casa Mare de les Carmelites, situada molt prop de l'Ajuntament. Allí, s'extrau del seu estoig-reliquiari la Santa Faç. En presència dels custodis (síndic, canonges i cavallers) es col·loca l'urna que es tanca amb pany de quatre claus. Des d'allí, partix el seguici, i és portada per membres de la Majordomia del Nostre Pare Jesús.

 

19.15.- Trobada entre la Verònica i la Santa Faç, a les portes de l'Ajuntament.

Recepció oficial del capítol de la catedral i de les autoritats municipals de la ciutat d'Oriola.
    

19.30.- Arribada a l'església de les Santes Justa i Rufina d'Oriola.

Ja al temple, es lliura la «Santa Faç» als síndics de l'Ajuntament d'Oriola, als dos canonges  custodis del capítol de la catedral i als dos cavallers custodis de la ciutat d'Oriola, per a la seua salvaguarda mentre romanga a la ciutat.

Processó cap a la catedral de Sant Salvador i Santa Maria.

 

20.00 h. Arribada a la catedral.

Entrada per la porta santa, és conduïda cap al presbiteri on romandrà durant tota la seua estada. 

 Celebració de la santa missa.

Vigília d'adoració nocturna. 

 

Diumenge 24 de gener 2016:

Celebracions durant el matí.

18.00 h. Santa Missa presidida pel bisbe de la Diòcesi. 
    

Comiat de la Santa Faç.
    
Abans de la celebració, davant dels custodis de la ciutat d'Alacant i d'Oriola, s'obrirà l'urna per depositar la Santa Faç en un lloc habilitat dins del presbiteri, per presidir la celebració de l'Eucaristia.

Una vegada acabada la Santa Missa, la Santa Faç serà col·locada a la seua urna per a ser traslladada en processó fins a la plaça de la Mercé, on se'n farà l'acte de comiat.

Una vegada finalitzat l'acte, a l'interior del Museu de la Setmana Santa, davant dels custodis, es tornarà a guardar al seu estoig – reliquiari per ser traslladada al monestir de la Santa Faç a Alacant.

 

 

Informació complementària
Galería de Imágenes: 
Alicante comparte la Santa Faz con la provincia
Imagen relacionada
Imagen relacionada
Imagen relacionada
Imagen relacionada
Imagen relacionada