Acció de sensibilització i educació ambiental

La Regidoria de Medi Ambient instal·la taules informatives per a conscienciar de les avantatges ambientals dels cúmuls a les platges
acció sensibilització ambiental platges

Cúmuls de Posidonia oceanica

La Posidonia oceanica és una planta marina que viu únicament al Mediterrani i que forma grans praderies als fons arenosos pròxims a la costa. Per al seu desenvolupament necessita aigües de bona qualitat, transparents i ben oxigenades.

Les praderies de Posidonia oceanica són el lloc de posta i refugi de gran quantitat de peixos, crustacis i mol·luscos que enriqueixen la biodiversitat del medi marí i en garanteixen el manteniment. D'altra banda, les praderies protegeixen la platja i el litoral de l'erosió, fet favorable per al turisme i la qualitat de vida.

Les llargues fulles de Posidonia oceanica que es desprenen com a conseqüència dels temporals són arrossegades per les onades fins a la vora, la qual cosa genera una acumulació de fulles que es coneix com a cúmuls.

La presència de cúmuls en una platja indica que prop hi ha una praderia submergida de Posidonia oceanica, i és un clar senyal que les aigües de bany estan netes i lliures de contaminació.

Els cúmuls són beneficiosos ja que atenuen l'efecte de l'onatge i protegeixen la línia de costa de la pèrdua d'arena de les platges.

Una retirada sistemàtica de les restes de Posidonia oceanica desprotegeix les platges davant de l'onatge dels temporals marítims, especialment els que es produeixen a la tardor. L'efecte a curt o mitjà termini és una pèrdua d'arena que facilita els processos d'erosió de la costa. Per això, la retirada ha de limitar-se a la temporada estival.

La Regidoria de Medi Ambient instal·la taules informatives per a conscienciar de les avantatges ambientals dels cúmuls a les platges del Cocó, juntament amb el Postiguet, l'Albufereta, l'Almadrava, el Saladar, Sant Joan i les cales del cap de l'Horta.