XII Jornades de Governs Locals

Jornades centrades en transformació digital, a celebrar els dies 22, 23 i 24 de setembre
Javier Morales, Enrique Conejero y el concejal de Modernización, Antonio Peral

Introducció

En les sessions s'avançarà la situació dels primers projectes Alacant Smart City, amb licitacions que ascendeixen a 2,4 milions d'euros.

El regidor de Modernització i director de l'Oficina de Captació de Fons Europeus, Antonio Peral, ha presentat el programa de les XII Jornades de Governs Locals. Les sessions es desenvoluparan els dies 22, 23 i 24 de setembre, dirigides a millorar la formació de regidors, gerents, empleats públics, agents socials i econòmics i estudiants de ciències jurídiques i socials.

Han acompanyat Peral en l'acte el professor Enrique Conejero, en nom de la Universitat Miguel Hernández (UMH), i Javier Morales, cap de servei de la Regidoria de Modernització i Noves Tecnologies.

La iniciativa conforma l'últim curs d'estiu que imparteix en aquest exercici la UMH i està complet, encara que han ressenyat que s'ampliarà per a permetre que siga seguit per més interessats.

Les sessions s'impartiran en línia i estaran dirigides pels catedràtics de Ciències Polítiques i de l'Administració Manuel Arenilla, de la Universitat Rey Juan Carlos, de Madrid, i Enrique Conejero, del campus de la UMH, d'Elx.

Les jornades abordaran la situació actual dels governs locals a Espanya en el context d'incertesa econòmica provocada per la pandèmia vírica. El futur dels executius locals, la renovació institucional i normativa i el Pla Alacant Smart City 2.0 seran també matèries de pes sobre les quals aprofundiran els representants públics, docents i alumnes.

Inscripcions

Per a inscriure's a les jornades, s'ha d'enviar un correu a l'adreça concejalia.coordinacionareas@alicante.es amb les dades següents:

  • Cognoms i nom
  • DNI
  • Data de naixement
  • Correu electrònic

Professors de qualitat i projectes

El regidor Antonio Peral va informar en la presentació que “seran unes jornades potents amb intervencions de gran qualitat, com les del professor Arenilla, la de l'arquitecte Alfonso Vegara o la de l'economista Andrés Pedreño, un dels pares de la intel·ligència artificial (IA), entre d’altres. Són les millors referències per a comprovar l'enorme qualitat d'aquesta cita”.

El regidor ha afegit que “l'eix central de totes les jornades serà el Pla Alacant Smart City, incidirem sobre ell i sobre els seus 25 projectes, sobre com els estem desplegant i explicarem com beneficiaran i transformaran l'Administració i l'atenció al ciutadà”.

Tecnología al servei del ciutadà

El catedràtic Enrique Conejero ha expressat que “debatrem sobre una cosa important per a la ciutadania, que és com utilitzar la tecnologia disponible al servei dels ciutadans, la societat en general”. L'Ajuntament d'Alacant exposarà també uns projectes – ha continuat el professor - molt interessants per a convertir la ciutat en intel·ligent 2.0. Tindrem experts de reconegut prestigi. Estem en un moment en què aprofitant la intel·ligència artificial, aquelles ciutats que siguen capaces d'utilitzar-la faran un pas cap a la modernitat i cap a la satisfacció de les necessitats de la gent d'una manera més efectiva”.

Pla Smart City

La Regidoria de Modernització ha posat èmfasi en la taula de debat del dimecres 22 de setembre, a les 12.30 hores, titulada "PLAN ALICANTE SMART CITY 2.0.", on intervindran de ponents el regidor mateix i el cap de servei, Javier Morales. Aprofundiran en el pla i proporcionaran informació sobre la situació de projectes d'interés per a les empreses i la ciutadania.

En aquesta taula es detallarà la situació del sistema d'intel·ligència artificial "AL21", pilar del desenvolupament de ciutat intel·ligent i sobre el qual la regidoria va fer una “consulta preliminar al mercat” (CPM) amb el suport de l'Agència Valenciana d'Innovació (AVI).

Sobre la creació d'AL21 “hi ha moltes empreses, de primer nivell, interessades en aquest sistema que revolucionarà la manera d'interactuar de la ciutadania amb el Consistori, podent realitzar tràmits a través del llenguatge natural sobre qualsevol dispositiu”, segons la regidoria.

Un cervell per a planificar

Per a Antonio Peral i Javier Morales, “AL21 farà ús dels algorismes predictius de la plataforma de ciutat Smart City Data Driven, la qual cosa permetrà predir necessitats ciutadanes i realitzar planificacions prèvies a l'aparició d'aquestes”.

En les jornades s'avançarà “la situació del projecte de la plataforma de gestió policial "GESTECPOL", així com de l'adquisició de dispositius mòbils que utilitzaran els agents i comandaments. Aquest projecte permetrà una gestió en línia de qualsevol mena de procediment per part de la Policia Local, augmentant exponencialment les eines a la disposició del servei, la qual cosa revertirà en un augment de la seguretat ciutadana i l'eficàcia policial”, segons han relatat en la presentació.

Licitació del primers projectes: 2,4 milions

El regidor Antonio Peral i el cap de servei també han dit que entre les novetats d'aquest departament està el pròxim enviament a l'àrea municipal de Contractació dels plecs per a iniciar la licitació dels primers projectes del Pla Alacant Smart City, tant de “AL21” (850.000 €), com de GESTECPOL (448.001 €) i per a la compra dels dispositius mòbils policials (1.144.451,88 €).

Inauguració per part de l'Alcalde

La inauguració del curs serà a càrrec de l'alcalde de la ciutat, Luis Barcala, de la directora general d'Innovació de la Generalitat Valenciana, Sonia Tirado, i dels dos catedràtics directors d'aquest, Enrique Conejero Paz i Manuel Arenilla Sáez. Començarà a les 10,30 hores del dimecres, dia 22.

Conferències i taules

Els reptes de la digitalització i la innovació en les administracions públiques seran esmicolats després pel professor Arenilla Sáez. Conejero Paz versarà el dijous sobre innovació pública i Administració digital.

A més de les taules moderades per Antonio Peral, n’hi haurà altres dues liderades per Andrés Pedreño i per Alfonso Vegara, que tractaran sobre els avantatges i les oportunitats de la intel·ligència artificial en la gestió de les ciutats i les SuperCities. Aquestes dues trobades seran de gran interés, ja que tractaran temes d'última generació en l'aplicació de la tecnologia i especialment de la intel·ligència artificial en les administracions públiques, segons han informat en la presentació.

 

Informació complementària