Memòria Històrica reobri el Refugi Antiaeri de Plaza Balmis

Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys

Després de la millora del sistema d'accés, de ventilació i il·luminació, el Refugi de Balmis obri les seues portes amb una oferta de visites que se sumisca a la de Sèneca

maria_jose_espuch_en_el_refugi_de_balmis

Alacant, divendres 24 de març de 2017.- La Regidoria de Memòria Històrica i Democràtica, dirigida per l'edil María José Espuch, ha reobert el Refugi Antiaeri de la Plaça Balmis després de la reforma del sistema d'accés, de manera que el públic ja pot visitar aquest emplaçament històric a través d'una oferta diària de visites guiades que es completa amb les visites al Refugi de la Plaza Sèneca.

L'obra escomesa per l'àrea d'Urbanisme a instàncies de la Regidoria de Memòria Històrica, han consistit en la retirada de la porta hidràulica manual horitzontal que es va instal·lar durant el mandat anterior, i el funcionament deficient del qual poc després va obligar al seu tancament per motius de seguretat. A més, s'ha reformat l'accés i s'ha instal·lat una porta metàl·lica vertical que permet ja la visita al refugi amb plenes garanties de seguretat per als usuaris i usuàries.

El Refugi de la Plaza Balmis, construït en 1937, compta amb un àrea d'uns 200 metres quadrats dividits en sis càmeres o cel·les, i una capacitat para al voltant de 600 persones. Originalment disposava de dos accessos amb entrada en forma de colze, per a evitar la projecció de metralla a l'interior i esmorteir les ones expansives de les explosions, si bé en l'actualitat ha quedat habilitada únicament una.

La intervenció en aquest espai subterrani ha inclòs també la substitució dels sistemes de ventilació i d'il·luminació, així com del paviment d'al voltant. Totes aquestes millores i l'organització de visites guiades permetran al públic conèixer la història de la nostra ciutat, una ciutat que, segons recorda l'edil María José Espuch, malgrat estar en la rereguarda durant la Guerra Civil va ser una de les més bombardejades.

Amb la reobertura d'aquest refugi, la Regidoria de la Memòria Històrica i Democràtica fa un pas més en el desenvolupament del projecte 'Alacant, Ciutat de la Memòria', que té per objecte posar en valor el patrimoni material d'Alacant, --tant els refugis antiaeris, com els complexos defensius com el del Cap de l'Horta i el propi Centre d'Interpretació (CIP)--, i la memòria documental, els arxius sobre la repressió i del Cementeri d'Alacant.

VISITES GUIADES A SÈNECA I BALMIS

L'horari de visites guiades a Sèneca i Balmis inclou grups a les 10 hores els dilluns, dimecres i divendres, els dissabtes a les 12 i a les 17 hores i els diumenges a les 12 hores.

La reserva de les visites al Refugi Antiaeri de Sèneca es pot realitzar a través del telèfon de contacte 690 004 431 o de la següent adreça de correu: cmemoriahdalicante@gmail.com

El Refugi de Balmis ha començat a rebre els seus primers grups de visitants el cap de setmana passat, i en els últims dies ha comptat amb l'assistència de l'alumnat de l'IES La Torreta d'Elx. Els estudiants (imatge adjunta) van realitzar aquesta setmana un recorregut complet pels refugis de Sèneca i Balmis.

A més, han participat en el 'Recital de poesia de Miguel Hernández', una activitat destinada a col·legis i instituts, i a qualsevol grup que ho sol·licite, que marca les quatre etapes de la seua trajectòria com a poeta coneixent els detalls més rellevants de la seua vida, organitzada amb motiu del 75 aniversari de la seua defunció.