Memòria Històrica recupera amb 'Mar d'Ametlers' el drama dels refugiats republicans

Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys

En el marc del projecte 'Alacant, Ciutat de la Memòria', el moll 14 acollirà l'obra tots els dijous i divendres de juliol a les 21.15 hores

Mar d'Ametlers2017

Alacant, dimarts 5 de juliol de 2017.- La Regidoria de Memòria Històrica i Democràtica, dirigida per l'edil María José Espuch, en col·laboració amb la Universitat d'Alacant i l'Autoritat Portuària, organitza per segon any la representació de l'obra de teatre 'Mar d'Ametlers' de Juan Luis Mira, que arreplega el drama de milers de republicans i republicanes es van veure atrapats en el Port d'Alacant esperant al fet que els rescatara un vaixell al final de la Guerra Civil al març de 1939.

María José Espuch ha presentat hui en roda de premsa aquesta nova edició al costat de John Sanderson, director del Màster en Art Dramàtic Universitat d'Alacant, Mónica Bautista, representant de l'Autoritat Portuària d'Alacant, el degà de Filosofia i Lletres de la Universitat d'Alacant, Juan Mesa, i dues passatgeres del Stanbrook, les germanes Helia i Alicia González.

L'estrena es realitzarà aquest dijous 6 de juliol a l'aire lliure en el Moll 14, i a partir d'aqueixa data es representarà tots els dijous i divendres del mes de juliol, a les 21:15 hores, a càrrec de l'Associació Cultural TEADA, dedicada a gestionar espectacles teatrals generats per l'alumnat del Master en Art Dramàtic Aplicat de la Universitat d'Alacant.

La regidora ha agraït a totes les institucions que col·laboren en aquesta iniciativa, que en la temporada passada va registrar un ampli èxit de públic i crítica, i ha traslladat tot el seu suport a aquesta activitat que entronca amb el projecte 'Alacant, Ciutat de la Memòria'. En línia amb aquest projecte, Memòria Històrica a més organitza també en aquestes dates l'exposició fotogràfica '(Tot) Centelles' en la Llotja de Peix al costat de la Fundació Pablo Iglesias, i la pròxima mostra 'Llums en l'ombra. Josefina Manresa i les oblidades' en el Centre Municipal dels Arts.

'Mar d'ametlers' està relacionada amb els esdeveniments succeïts en el final de la Guerra Civil espanyola en aquest mateix port d'Alacant, amb l'eixida a l'exili de milers de republicans espanyols a bord del buc Stanbrook, i l'apresamiento d'aquelles persones no van tenir la sort d'embarcar en ell.

El director del Màster en Art Dramàtic Universitat d'Alacant, John Sanderson, ha mostrat la seua satisfacció per poder representar de nou aquesta obra en l'emplaçament real en el qual es van produir els fets, i ha recordat que 'Mar d'Ametlers' ha rebut diverses distincions a nivell nacional, com el Premi Kutxa Ciutat de Sant Sebastià 2000. "Es tracta de fer ciutat i que Alacant sone per Espanya i que sone a Alacant", ha comentat.

D'aquesta manera, al llarg de 60 minuts d'emoció i sentiments, 'Mar d'ametlers' ens trasllada d'aquesta manera al 29 de març de 1939 amb una posada en escena senzilla: cinc actors i una petita escenografia que són les maletes del viatge, que són la metàfora de la fugida, un escenari natural com és el Port, i un públic que serà el protagonista d'aquesta història.

Durant la seua intervenció, l'edil ha avançat que la Regidoria de Memòria Històrica té "la labor i el deure traure tota aquesta història a la llum precisament perquè no es torne a repetir" i "per a encaminar-nos cap a la cultura de la pau i per a recordar i reflexionar sobre totes aquestes persones que ara s'estan veient en la mateixa situació que es van veure Alicia i Helia i altres moltíssimes persones a ser un poble més acollidor", ha indicat Espuch.

En aquest sentit, ha considerat que és necessari "tirar de l'orella a qui ens governa en aquests moments perquè no ha sigut capaç d'obrir el seu cor i d'obrir les portes d'aquest país perquè aqueixes persones puguen fugir de la guerra: volem que les persones se sensibilitzen, perquè l'ocorregut amb prou faenes 80 anys s'està tornant a repetir i ens uneix el nostre mar mediterrani".