L'exposició Homenatge a Miguel Hernández 75, un recolzament al poeta del poble

Informació de l'hemeroteca de notícies municipals per tindre una antiguitat superior a 2 anys

El regido de Cultura, Daniel Simón, l'edil d'Educació, María J. Espuch, la comissària Carme Jorques i la Comissió cívica sobre la memòria històrica presenten la col.lectiva

Mesa de presentación de la exposición en la Lonja

- - La mostra compta amb obra de 130 artistes que han treballat expressament per a la panoràmica, amb gravats de 12 creadors del 50 aniversari, 27 escultures, 12 posters murals, 7 panells documentals i 2 vitrines amb informes i publicacions. 

Alacant. Dijous 16 de març 2017.
“Una exposició extraordinària que constitueix la primera aportació de la ciutat d'Alacant al 75 aniversari de la mort del poeta del poble”. Aquesta ha sigut una de les valoracions inicials, realitzada pel regidor de Cultura Daniel Simón, sobre la mostra col·lectiva “Homenatge a Miguel Hernández 75” presentada avui en la sala municipal de la Llotja.

La regidora d'Educació, María José Espuch, ha felicitat a la Comissió cívica i a la comissària Carme Jorques per aquest esforç cultural. Espuch ha posat l'accent que l'exposició va a ser difosa per la xarxa de centres educatius perquè es conega l'obra d'aquest gran col·lectiu d'artistes que s'han inspirat en Miguel Hernández i per a recuperar la memòria i potenciar l'obra de l'autor del rayo que no cesa.

El professor Vicente Carrasco, de la Comissió cívica, ha manifestat que “el deute envers Miguel Hernández és etern. Ho seguirem homenatjant pel que és i pel que representa. Amb Miguel Hernández tenim un deute històric” i ha recordat l'obstinació de la Comissió a favor que el Govern anul·le el procés al poeta i totes les sentències imposades per la dictadura franquista als republicans al·legant falta de garanties jurídiques.

L'historiador Francisco Moreno ha enumerat algunes de les iniciatives de la Comissió vinculades amb el poeta d'Oriola per a dates pròximes, com l'homenatge a les víctimes del franquisme del 26 de març, que constarà d'ofrena de flors i lectura de poemes en la tomba de Miguel Hernández, en el cementeri de la ciutat. O el record que se li tributarà, aqueix mateix dia, en l'espai on estava la infermeria on va morir, en l'antiga presó d'Alacant, espai que ocupen avui els Jutjats de Benalúa. En aquesta trobada actuaran els cantants Adolfo Celdrán i Nelo Curti.

L'artista Carme Jorques, comissària de l'exposició, ha emmarcat aquesta extensa panoràmica en el 75 aniversari de la mort de el “Perito en lunas”. Per aquesta onomàstica, la Comissió de Cultura del Congrés dels Diputats va declarar 2017 Any Miguel Hernández.
Jorques ha explicat que l'exposició constitueix una gran evocació al poeta, ja que els artistes s'han inspirat en moments de la seua vida i la seua obra per a donar forma als treballs que la integren. Sobre el component didàctic de la mostra, la comissària ha dit que cada obra s'acompanya d'un text explicatiu on l'autor adona dels “disparadores creatius” que han suscitat el seu treball.

El regidor de Cultura ha expressat que el llistat de creadors que col·laboren amb l'exposició pràcticament conforma el “qui és qui” en el món de l'art alacantí. Entre els artistes figuren el Genovés, Arcadi Blasco, Martín Noguerol, Dionisio Gázquez, Dolores Balsalobre, Carme Grau, Joan Castejón, Carmen Muñoz, Jesús Zuazo, María Chana, Santiago Delgado, Perceval Graells, Adrián Carrillo, Mario Candela, Inma Aledón, Pilar Sala, Vicente Rodes, Martín Pérez Ripoll, Moisés Gil, Eduardo Llastres, Isabel Rico, etc. 

La comissària ha desvetlat que parteix de l'obra ha arribat de Londres, Brussel·les, EE.UU o Berlín, on artistes de la Comunitat tenen exposicions o es troben treballant i des de no han volgut perdre l'oportunitat d'unir-se a aquesta festa cultural. 

“Homenatge a Miguel Hernández 75” es desenvolupa a través d'una zona documental, amb panells explicatius de l'època, la vida i l'obra del pastor poeta. Dues zones expositives, pròpiament aquestes, amb l'obra dels participants en aquesta edició i amb una mostra de gravats d'autors que van prendre part en el 50 aniversari. S'ha disposat, a més, la zona d'escultures i un espai crític amb textos d'autors com Romá del Carrer, José Luis Ferris, Sánchez Soler, Gràcia Jiménez, Pilar Tébar o Natalia Molins, entre uns altres. 

L'exposició serà oberta de forma oficial demà divendres, a les 19,30 hores, en el complex expositiu municipal de la Llotja del Peix, i podrà ser visitada fins al 7 de maig. 

En les imatges, la taula de presentació, amb Carme Jorque, Daniel Simón, María José Espuch, Vicente Carrasco i Francisco Moreno. En la galeria, cartell amb el llistat d'artistes que intervenen, la comissària i alguns dels continguts.